Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můžu si změnit trvalé bydliště, když nebudu trvat na vyživovací povinosti od matky (otce nemám)? Situace: Jsem student vysoké školy, je mi 24 let, našel jsem si práci na částečný úvazek (dohoda o pracovní činnosti DPČ). Žiji s matkou a sestrou a pobíráme příspěvek na bydleni + na živobytí.

Zkráceně, co vydělám dám hned mamce => nulová motivace. Pracovnice na úřadě mi řekla, že trvalé bydliště měnit nesmím, protože mamka má ke mě vyživovací povinnost a pokud na té změně trvám, tak si mám podat soudní nárvh. Co je na tom pravdy, popřípadě že ano, jak má tento návrh vypadat. Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Podle § 10, odst. 5 a 6 zákona č. 133/200 Sb. o evidenci obyvatel, ve znění pozdějších předpisů, občan ohlásí změnu místa trvalého pobytu ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen:
- vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu
- předložit občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená část v důsledku změny místa trvalého pobytu
- doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu nebo doložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím lístku k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněná užívat objekt nebo jeho vymezenou část (například byt nebo obytnou místnost) nebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu. Za přihlášení změny místa trvalého pobytu je také zapotřebí zaplatit poplatek podle zákona o správních poplatcích.

Pokud Vám jde o zrušení údaje o místu trvalého pobytu podle § 12 zákona o evidenci obyvatel, ohlašovna rozhodne o zrušení tohoto údaje při splnění dvou podmínek. První podmínkou je, že občan, kterému se ruší trvalý pobyt, neužívá objekt nebo jeho vymezenou část (nezdržuje se v objektu) - toto je možné doložit například svědeckými výpověďmi sousedů, domovníka apod. Druhou podmínkou je, že zaniklo užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části.

Uživací právo k objektu nebo jeho vymezené části vzniká na základě listinného právního titulu (například nájemní smlouva), případně jako tzv. odvozené užívací právo vyplývající z vyživovací povinnosti mezi rodinými příslušníky. Pokud byste tedy chtěl změnit trvalý pobyt, mělo by stačit doložit užívací právo k bytu či domu, ve kterém chcete trvalý pobyt mít. Pokud ale chcete trvalý pobyt zrušit, budete muset prokázat, že Vaše užívací právo související s vyživovací povinností Vaší matky vůči Vám zaniklo.

To, jakým způsobem ukončení či zánik vyživovací povinnosti doložit, není v žádném právním předpise stanoveno. K ukončení vyživovací povinnosti může dojít rozhodnutím soudu nebo i (písemnou) dohodou mezi rodičem a dítětem. Písemná dohoda o ukončení vyživovací povinnosti by tedy měla stačit, případně je možné podat k soudu návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Vzor takového návrhu najdete k dispozici v našich vzorech.

Povinnost výživou nesouvisí přímo s trvalým bydlištěm (tzn. že zletilý potomek vyživovaný rodiči se může odstěhovat a není k tomu nutné rozhodnutí soudu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.