Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poplatek za komunální odpad (svoz TKO) se vybírá vyhláškou nebo podle zákona o odpadech (podle něj lze vybrat max. 1000 Kč na osobu). V obci Krmelín se vybírá vyhláškou a ta stanoví poplatek za popelnici se směsným odpadem 1620 Kč a poplatek za popelnici s bioodpadem 716 Kč.

Je možné stanovit takto dva poplatky? Lze překročit částku 1000 Kč na osobu? V domech bydlí někde i 1 nebo 2 osoby. Děkuji, David.

ODPOVĚĎ:
Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí zejména:
- fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt,
- fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu
(jak vyplývá z § 10b/1 písm. a) bod 1 a písm. b) zákona o místních poplatcích).
Sazbu tohoto místního poplatku dle § 10b/5 zákona o místních poplatcích tvoří:
- částka až 250, - Kč za osobu (poplatníka) a kalendářní rok, a
- částka stanovená na základě skutečných nákladů obce předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu, a to až 750, - Kč za osobu (poplatníka) a kalendářní rok.
Co se týče obce Krmelín, je zpoplatnění provozu systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů upraveno obecně závaznou vyhláškou č. 2/2015, dostupnou zde:
http://www.krmelin.cz/e_download.php?file=data/editor/91cs_22.pdf& original=OZV_2_2015_poplatky_komunalni_odpad.pdf
Z této obecně závazné vyhlášky vyplývá, že obec Krmelín nevybírá místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů dle § 10b zákona o místních poplatcích, nýbrž dle § 17a zákona o odpadech (což představuje samozřejmě podstatný rozdíl).
Vzhledem k tomu, že obcí Krmelín je vybírán poplatek za svoz komunálního odpadu dle § 17a zákona o odpadech, neplatí pro tento poplatek limit 1.000, Kč na osobu a kalendářní rok (neboť toto omezení se vztahuje pouze na místní poplatek za svoz komunálního odpadu dle zákona o místních poplatcích).
Maximální výše poplatku za svoz komunálního odpadu dle § 17a zákona o odpadech (tedy i v případě obce Krmelín) se stanoví podle předpokládaných oprávněných nákladů obce vyplývajících z režimu nakládání s komunálním odpadem rozvržených na jednotlivé poplatníky podle počtu a objemu nádob určených k odkládání odpadů připadajících na jednotlivé nemovitosti nebo podle počtu uživatelů bytů a s ohledem na úroveň třídění tohoto odpadu; v poplatku mohou být promítnuty i náklady spojené s pronájmem nádob určených k odkládání odpadu). Obec Krmelín tedy není při stanovení výše poplatku limitována žádnou konkrétní částkou.
Poplatníkem poplatku dle § 17a zákona o odpadech je každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad. Plátcem poplatku je vlastník nemovitosti, kde vzniká komunální odpad.
Není rovněž vyloučeno, aby obec v obecně závazné vyhlášce odlišila jednotlivé výše poplatků dle druhů komunálního odpadu.
Pro doplnění pouze dodávám, že provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů může být ještě zpoplatněn na základě smlouvy (mezi obcí a poplatníkem) dle § 17/6 zákona o odpadech (v takovém případě není horní hranice platby rovněž zákonem nijak upravena, tzn. že je vše ponecháno na ujednání ve smlouvě) ;
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích
zákon č. 185/2001 Sb. , o odpadech a o změně některých dalších zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.