Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímá mě postup a následná procedura již mimo prodejce při odstoupení od kupní smlouvy (primárně do 14 dnů při objednávce přes internet) nebo z důvodu vady neodstranitelné u nákupu střelné zbraně kategorie "B" - tedy na základě nákupního povolení.

1) Jakým způsobem se řeší problematika již "vyčerpaného" nákupního povolení? Vydá PČR nové bezplatně?
2) Pokud již byl na zbraň vydán průkaz zbraně (opět za poplatek), kdo nese tyto náklady k tíži po úspěšné reklamaci?
Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že v případě rozhodnutí vrátit zboží v zákonné lhůtě 14 dnů od zakoupení, nebudete mít nárok na uhrazení vedlejších nákladů vzniklých žádostí o povolení k nákupu zbraně. Jde o Vaše rozhodnutí věc vrátit. Pokud povolení je vydáno k nákupu té konkrétní zbraně, tak jste se pak sám rozhodl zbraň nakonec vrátit.
Jiná situace je, podle mého názoru však v případě úspěšné reklamace zakoupeného zboží. Zde bych náklady na povolení a náklady na průkaz zbraně považovala za vedlejší náklady, které jste se zbožím měl a existuje nárok na jejich uhrazení prodejcem, pokud zboží má neodstranitelnou vadu a dostanete vrácené peníze. Otázkou je vymahatelnost takového nároku, pokud je prodejce neuhradí spolu s reklamací, bude je nutno vymáhat soudně, tak jako například náklady na dopravu zakoupeného zboží a náklady na dopravu zboží zpět k prodejci při reklamaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.