Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám koně ustájeného ve stáji, pravidelně za tuto službu platím. Ačkoliv za celou dobu mi nebyla vyhotovena smlouva o ustájení (již rok a půl). Na přelomu 09/2016 a 10/2016 se stalo, že můj kůň s dalšíma dvěma utekl z ohradníku v době, kdy tam nešel elektrický proud. Poté ohradník asi dvakrát přeskočil za trávou.

V ohradníku asi 3 dny nešel proud a také je směšně nízký - 80 až 100cm na velké koně. Přišla nám kontrola z úřadu a pravděpodobně se bude platit pokuta, že koně utekli. Tuto pokutu budou majitelé stáje chtít po mně, jako majiteli koně. Nicméně si myslím, že ohradníky by měly zabezpečovat oni a pokutu tím pádem zaplatit. Ohradník je u silnice, kterou sice využívají většinou rybáři, ale mohlo se tam mému koni něco stát. Měla bych pokutu platit nebo by ji měli platit majitelé stáje? Děkuji za pomoc. Děkuji, Petra.

ODPOVĚĎ:
Nelze bohužel jednoznačně určit, kdo by měl hrozící pokutu zaplatit, neboť ze znění dotazu nevyplývá, jaký úřad provedl ve Vámi popisovaném případě kontrolu a jaký právní předpis měl být porušen (resp. dle jakého právního předpisu by měla být pokuta uložena).
V této souvislosti se proto mohu pouze domýšlet, že předmětná kontrola souvisela s § 60/11 zákona o silničním provozu, dle něhož je vlastník nebo držitel domácích zvířat povinen zabránit pobíhání těchto zvířat po pozemní komunikaci.
V každém případě platí, že za porušení zákona odpovídá provozovatel stájí, neboť byl v daný okamžik povinen zajistit, aby Váš kůň neutekl.
Bude-li proto pokuta uložena provozovateli stáje, nebude oprávněn se po Vás domáhat jejího nahrazení, neboť Vy jste žádnou právní povinnost neporušila (samotný fakt vlastnictví koně pro přeúčtování pokuty nestačí).
Bude-li naopak pokuta udělena Vám, budete oprávněna se následně obrátit na provozovatele stájí s požadavkem na náhradu škody, která Vám tímto způsobem vznikla. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že nedostatečným zabezpečením ustájených koní porušil provozovatel stájí svou smluvní povinnost a za případně vzniklou škodu tudíž odpovídá. Konkrétně dle § 2913/1 občanského zákoníku platí, že poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně. Takto vzniklou škodou může být jak škoda v podobě finanční ztráty (na Vaší straně) z důvodu uhrazení uložené pokuty, tak vznik dluhu (na Vaší straně) v podobě vzniku povinnosti zaplatit uhrazenou pokutu. Po uložení pokuty proto můžete: a/ tuto pokutu uhradit a následně se po provozovateli stájí domáhat náhrady takto vzniklé škody, nebo b/ se po provozovateli stájí domáhat toho, aby Vás tohoto dluhu zprostil, tedy aby uloženou pokutu uhradil za Vás (§ 2952 občanského zákoníku).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.