Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedka na mě podala oznámení, že jsem udělal stavbu na černo a že to chce prošetřit. Stavební úřad zahájil řízení o odstranění stavby a požaduje pokutu. Stavba ale stojí už několik let a po roce je přece pokuta promlčena. Úřad ale tvrdí, že je pokuta promlčena až rok po té co úřad černou stavbu zjistil a to je právě teď, takže pokuta ještě promlčena není.

Jak to s touto situací tedy je? Kdy dochází k promlčení přestupku černé stavby? Má úřad právo po mě požadovat pokutu? Mohu prokázat, že tato stavba je tu déle než rok. Děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
Stavební úřad zjevně vyhodnotil váš správní delikt jako trvající; trvající správní delikty (přestupky) jsou takovými, které jsou spáchány navozením protiprávního stavu a jeho udržováním. Odstraněním protiprávního stavu nebo zjištěním správního orgánu o tom, že protiprávní stav byl nastolen, začíná běh roční prekluzivní lhůty (§ 20 zákona o přestupcích).

Trvající správní delikty jsou takové, které spočívají obvykle v nenahlášení (například ztráty občanského průkazu v zákonem stanovené lhůtě), neprovedení registrace (například zbraně), nepožádání o povolení apod.

Pokud chcete uspět ve věci, je nutné zpochybnit hodnocení daného protiprávního jednání správním orgánem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.