Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pozemek s rekreační chatou, přes který jde obecní vodoteč a má 2 studny o výměře 1400 m2 vlastníme 60 let a nyní po zasíťování vesnice bez našeho připojení, které není vhodné pro chataře máme nyní jako důchodci zaplatit na zhodnocení cca 100.000 Kč. Jaké řešení navrhujete. Obec dostala dotaci na vybudování tlakové knalizace a pitné vody což proběhlo před dvěma roky.

Typová chata postavená na pozemku v roce 1963 je vhodná k používání jen na letní měsíce v době nepřítomnosti je odpojena i od elektrické energie. 2 studny a septik jsou pro naše potřeby dostačující. Na základě výše uvedeného nám starosta obce poslal platební výměr na místní poplatek za zhodnocení pozemku možností připojení na stavbu vodovodu a kanalizace. Jsme důchodci ve věku 74 a 79 roků a toto rozhodnutí je pro nás víc jak problematické. Ještě jednou se omlouvám a jsem Adriana

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je rozhodný § 10c zákona o místních poplatcích, dle něhož platí, že:
- poplatek platí vlastník stavebního pozemku zhodnoceného možností připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace po nabytí účinnosti zákona o vodovodech a kanalizacích (má-li k tomuto stavebnímu pozemku vlastnické právo více subjektů, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně) ;
- poplatek se platí obci, na jejímž území se nachází stavební pozemek uvedený v předchozí odrážce;
- sazba poplatku nesmí přesáhnout rozdíl ceny stavebního pozemku bez možnosti připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace a ceny stavebního pozemku s touto možností.
Ve Vašem případě dospěla obec k závěru, že hodnota Vámi vlastněného pozemku se umožněním připojení k obecnímu vodovodu a kanalizaci zvýšila cca o 100.000,- Kč (což je vzhledem k rozloze Vašeho pozemku možné). V tomto ohledu je vhodné vědět, že cena stavebního pozemku v obci se stanoví podle zákona o oceňování majetku v kalendářním roce, ve kterém nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí pro stavbu vodovodu nebo kanalizace obcí vybudované. Výše sazby na 1m2 zhodnoceného stavebního pozemku musí být obcí stanovena v obecně závazné vyhlášce.
Prvním krokem Vaší obrany musí být podání odvolání proti platebnímu výměru, o čemž byste měli být v platebním výměru poučeni. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda lhůta pro podání odvolání dosud běží. Pro přípravu odvolání (popř. další právní kroky) Vám v každém případě doporučuji využít služeb advokáta (který se zaměřuje na oblast daňového či správního práva) :
www.advokatikomora.cz
Ve své argumentaci můžete zejména zpochybnit podklady, na jejichž základě obec sazbu místního poplatku stanovila, popř. napadnout postup obce při vydání obecně závazné vyhlášky a vydání a doručení platebního výměru.
Dále Vám doporučuji nahlédnout do příslušné obecně závazné vyhlášky a ověřit, zda v ní obec nezakotvila možnost požádat o částečné či úplné odpuštění poplatkové povinnosti.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích
zákon č. 151/1997 Sb. , o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.