Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás o nezávaznou radu k neustálým dokladování ze strany města k likvidaci splaškových vod v naší obci. Předmětná obec je součástí obce, kde je cca 15 000 tisíc obyvatel (v naší obci cca 160 obyvatel). Na první výzvu o doložení s nakládání se splaškovými vodami jsme doložili smlouvu s firmou o vývozu splaškových vod.

Bohužel jim to ale nestačilo a dostali jsme už druhou výzvu, kde chtějí ještě doložit množství splaškových vod, které byly odvezeny a na jakou ČOV. Občané převážně důchodci, chodí z úřadu s verdiktem 50.000,- pokuta nebo urychlená náprava. Má město právo po mě chtít množství odvezených splaškových vod, aby to porovnávalo s odebranou vodou (máme veřejný vodovod). Zda má město právo si zjistit u našeho dodavatele vody stavy spotřeby naší domácnosti (není to zasahování do soukromí)? Mám za povinnost dokládat kam splašky byly odvezeny? Nemělo by město zřídit u nás odkanalizování podle směrnice z EU, kdy nad 2000 obyvatel jsme měli mít kanalizaci už do roku 2010? D č. 4 je pokuta 50.000,- vymahatelná a adekvátní? Jana

ODPOVĚĎ:
Výše pokuty musí odpovídat závažnosti daného jednání, jeho dopadům, okolnostem případu, zda již v minulosti kvůli totožnému jednání byla uložena pokuta či nikoliv apod.
Nelze tedy v obecné rovině stanovit, jaká výše je ještě adekvátní, a jaká nikoliv. Rozhodnutí, kterým je uložena pokuta, je po nabytí právní moci exekučním titulem, tedy uložená pokuta je vymahatelná.
Vlastník nemovitosti, ve které vznikají odpadní vody, je povinen zajišťovat zneškodňování odpadních vod tak, aby nebyla ohrožena jakost povrchových nebo podzemních vod, tzn. likvidovat odpadní vody v souladu s vodním zákonem. Povinností vlastníka stavby (žumpa, septik, domovní ČOV, kanalizační přípojka atd.) je udržovat ji v dobrém stavebním stavu po celou dobu její existence.
Jako vlastník máte dále povinnost uchovávat doklady o tom, kam byly odpadní vody a v jakém množství odvezeny, jinak se vystavujete riziku postihu právě v podobě Vámi zmiňované pokuty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.