Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu se nějak bránit, když obec (starosta) mně nechce prodat obecní pozemek, který neudržuje ani obec ani nikdo jiný. Fakticky se o něj s poloviny starám já a také pod ním mám částečně vystavěn sklep, který tam je už více jak 60 let. Také už z tohoto pozemku obec prodala dva podíly druhým mým sousedům.

Vysvětleno více v příloze. Se starostou mám osobní problémy a tak si myslím, že je zaujat a nehájí tak právo občana. V příloze zasílám žádost o odkoupení pozemku a odpověď od starosty obce. Důvod zamítnutí prodeje: že by sousedi si nemohli udržovat své pozemky, protože je to automaticky zakotveno v nějakém zákoně. Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Nelze samozřejmě po obci vymáhat, aby Vám pozemek či jeho část odprodala, nicméně důvody, které obec v přípise uvádí jsou spíše zástupné.
Vlastníci okolních staveb mají totiž právo vstoupit na pozemek ve Vašem vlastnictví (pokud by došlo k převodu na Vás) za uváděným účelem přímo ze zákona. Zde odkazuji na § 1021 občanského zákoníku: Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou. Taktéž, jak bylo Vámi správně uvedeno, mohou mít okolní stavby zapsané právo cesty.
Tudíž problém je asi někde jinde. Navrhněte obci znovu odprodej doporučeným dopisem, nejlépe aby o tom hlasovalo příští zastupitelstvo obce. Na schůzi zastupitelstva může být přítomen každý občan obce a může se to tedy rozumně projednat. Pokud "je překážka" pouze přístup k opravám a údržbě, tak jak bylo obcí uvedeno, tak skutečně v odprodeji nevidím problém, zejména když díly pozemku byly převáděny i okolním vlastníkům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.