Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
U společnosti Profi Credit jsem na jaře roku 2010 podepsal smlouvu na půjčku ve výši 74 000 Kč s měsíční splátkou 5 171 Kč. Souhlasil jse se splátkovým kalendářem, přestože zapůjčenou částku ve výši navyšuje o 115 756,- Kč. Splátky jsem  pravidelně hradil, pak onemocněl, těžká onkologická operace, pak jsem byl 5 měsíců v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Nebyl jsem schopen hradit splátky v plné výši. Zasílal jsem alespoň 3 700 Kč s tím, že po skončení dočasné pracovní neschopnosti vše dorovnám.

O své situaci jsem společnost opakovaně informoval, společnost na tuto moji žádost nepřistoupila a předala celou věc rozhodčí společnosti. Podal jsem k rozhodčí společnosti námitku proti jejímu rozhodnutí, ta byla zamítnuta. Nyní mi od společnosti Profi Credit přišel obyčejnou poštou nepodepsaný a neorazítkovaný dopis, kde mě její inkasní pracovník vyzývá, abych bezodkladně uhradil dlužnou částku ve výši 249 092 Kč a upozornil mě, že se jedná o poslední výzvu před exekucí. Uvádí zde rovněž, že jsem dlouhodobě nesplácel svůj dluh a navíc, že jsem byl již dříve kontaktován inkasním pracovníkem. Ani jedno tvrzení není pravdivé. Nabízí mi možnost dohody o splátkovém kalendáři, případně dohodu o narovnání, tj. jednorázovém vyrovnání závazku, kde je možné odpustit určitou výši závazku. Jak dále postupovat? Děkuji, Dan

ODPOVĚĎ:
To, že jste půjčku dlouhodobě nesplácel, je i za podmínek nižšího splácení pravda. Zda jste byl kontaktován příslušným pracovníkem je věc vedlejší, protože věřitel není povinen dlužníka opakovaně vyzývat.
Rozhodčí soud musel vydat nález, jehož nezákonnost vydání můžete namítnout před civilním soudem – důvody jsou uvedeny v § 31 zákona č. 216/1994 Sb., podle dostupných informací z dotazu a zkušeností s úvěrovými společnosti je naděje na to, že by některý z nich byl právoplatně uplatnitelný je téměř mizivá.
Pokud bude společnost ochotna přistoupit na narování, zkuste s nimi jednat v tom smyslu, že uhradíte částku, kterou jste měl zaplatit ze smlouvy plus část nákladů rozhodčího soudu.
Jednání úvěrových společností bývají v souladu se zákonem a sepsanou smlouvou, takže nedoporučuji jednat příliš ostře a popírat jejich nároky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.