Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Přišlo mi vyrozumění o hlavním líčení téměř rok starého případu, kdy mě státní zástupkyně navrhuje předvolat jako svědka zároveň s dalšími 101 svědky ve věci podvodu (obžalovaný nabízel falešné zboží na inzertních serverech, přijal od poškozených zálohu, ale zboží nikdy neposlal). Osobně mi vznikla celková škoda 1.000 Kč, se kterou jsem se již dávno smířil a z celého případu se do budoucna poučil.

Hlavní líčení se koná 340 km vzdáleného okresního soudu od místa mého trvalé bydliště a navíc v termínu kdy mám již zaplacenou dovolenou. Dotaz zní:
1/ jak má správně vypadat omluva u soudu?
2/ jak se správně vzdát nároku na škodu, tak abych s tímto případem neměl již nic společného a nemusel kvůli tisícikoruně cestovat přes celou republiku?
Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Oba dotazy zodpovím návazně: Do omluvy napište, že se z hlavního líčení omlouváte z důvodu dovolené, a že netrváte na své osobní účasti u soudu, odkazujete na vše, co jste uvedl v rámci přípravného řízení na Policii ČR. Sdělte, že žijete 340 km od místa soudu a z důvodu hospodárnosti žádáte soud, aby Vás k dalšímu hlavnímu líčení nevolal. Z důvodu dovolené Vás soud omluví, ale pokud by soud přesto na Vaší osobní účasti trval v případě, že bude hlavní líčení odročeno na jiný termín, dostavit se musíte, ale máte právo na proplacení cestovného k soudu a zpět do místa Vašeho bydliště. Vzdávat se nároku na náhradu škodu je zbytečné, soud má právo Vás volat i v případě, že by Vám žádná škoda  nevznikla. 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.