Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jelikož jsem řešil převod sdružení na spolek, chtěl jsem si nechat zkontrolovat dokumenty, které jsem upravil dle norem, abych nemusel žádost o změnu opravovat, či zasílat dvakrát. Na mou žádost mi advokát z internetové poradny odpověděl, že bohužel nemá čas. Od soudu nám přišlo upozornění na chyby, které je nutné opravit, a tak jsem znovu kontaktoval emailem tohoto advokáta.

Advokát komunikoval, nechal si zaslat mnou opravené podklady ke kontrole a jediným jeho úkonem byla úprava chybně vyplněného online dotazníku. V emailové komunikaci (kterou mohu doložit) neproběhla jakákoli zmínka o tom, že nám bude něco účtováno. Avšak se zasláním opraveného formuláře přišla také faktura na 2 400,- + DPH, za 2 hodiny práce na přečtení a přepsání pár řádků žádosti. Rád bych se zeptal, zda se dá tomuto nějakým způsobem bránit, či nikoli. a budeme nuceni tuto částku uhradit i bez předchozího upozornění, či domluvě. Na stránkách je uvedena hodinová sazba, avšak osobně neproběhlo ani slovo o zpoplatnění. Předem děkuji Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi předesílám, že Vámi popsaný případ je přinejmenším sporný. Podstatnou roli v tomto ohledu hraje skutečnost, zda je na webových stránkách advokáta (popř. příslušné poradny) uvedeno, že a/ hodinová sazba odměny se vztahuje právě na internetové poradenství advokátem a b/ že zasláním dotazu do internetové poradny vyjadřuje klient svůj souhlas s vyúčtováním odměny dle uvedené sazby.
V tomto ohledu připomínám, že na vztah advokáta a jeho klienta (popř. osoby, pro kterou jsou poskytovány právní služby) mohou být aplikována ustanovení občanského zákoníku o spotřebitelských vztazích (§ 1810 a násl. občanského zákoníku), neboť advokát v tomto ohledu figuruje jako podnikatel (tedy osoba, která svou činnost vykonává za účelem zisku), zatímco jeho klient vystupuje jako spotřebitel.
Dle § 1811/1 občanského zákoníku v první řadě platí, že veškerá sdělení vůči spotřebiteli musí podnikatel učinit jasně a srozumitelně.
Na Vámi popsaný případ je dále aplikovatelný § 1811/2 písm. c) a d) občanského zákoníku, dle něhož platí, že směřuje-li jednání stran k uzavření smlouvy a nen-li to zřejmé ze souvislostí, je podnikatel povinen sdělit spotřebiteli v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy nebo před tím, než spotřebitel učiní závaznou nabídku:
- cenu zboží nebo služby, případně způsob jejího výpočtu včetně všech daní a poplatků,
- způsob platby a způsob dodání nebo plnění.
Dle § 22/1 zákona o advokacii se advokacie vykonává zpravidla za odměnu (k níž lze dle § 23a zákona o advokacii přičíst i DPH, je-li advokát jejím plátcem) ; skutečnost, zda bude některá právní služba advokátem poskytnuta úplatně či bezúplatně však musí být s klientem samozřejmě vyjasněna předem.
Dle § 1/1 advokátního tarifu se odměna advokáta za poskytování právních služeb řídí buď jeho smlouvou s klientem (smluvní odměna), nebo se výše odměny řídí ustanoveními advokátního tarifu o mimosmluvní odměně. Ze znění dotazu předpokládám, že dotyčný advokát Vám účtuje smluvní odměnu.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že advokát má vedle nároku na odměnu advokáta též nárok na náhradu hotových výdajů a na náhradu za promeškaný čas za podmínek a ve výši stanovené advokátním tarifem (§ 2/1 advokátního tarifu).
Smluvní odměna je ujednáním mezi advokátem a klientem o částce, za niž bude právní služba poskytnuta, anebo o způsobu jejího určení. Ujednání o smluvní odměně je buď součástí smlouvy, na jejímž základě se právní služba poskytuje, nebo je sjednáno samostatně (§ 3 advokátního tarifu).
Je-li sjednána smluvní odměna podle počtu hodin nebo jiných časových jednotek (časová odměna), náleží dohodnutá sazba časové odměny za každou započatou časovou jednotku, není-li dohodnuto jinak. Na požádání klienta je advokát povinen při vyúčtování odměny advokáta předložit klientovi časovou specifikaci poskytnutých právních služeb. Smluvní odměna musí být přiměřená a nesmí být ve zřejmém nepoměru k hodnotě a složitosti věci (§ 4/1 a 3 advokátního tarifu).
Nebylo-li z webových stránek dotyčného advokáta či z korespondence s ním zřejmé, v jaké výši hodlá advokát účtovat smluvní odměnu, lze takový postup advokáta označit za pochybení. V tomto ohledu Vám doporučuji kontaktovat Českou advokátní komoru s podnětem k přezkoumání advokátova počínání:
http://www.cak.cz/
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 85/1996 Sb. , o advokacii
vyhláška č. 177/1996 Sb. , o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.