Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před porodem mě opustil partner. Výbavičku a vše jsem musela nakoupit sama. Chtěla jsem u soudu na výživné i polovinu částky za věci. Můj právník udělal u prvního soudu o výživném chybu a řekl, že se zříkám poloviny peněz za slehnutí. Rozsudek už dávno (asi před rokem tj. 2015) nabyl právní moci a já se chci zeptat, zda mám ještě nárok nějak tyto peníze získat.

Podat znovu žádost. Je nějaká možnost? Právník se k tomu nemá a já už tak mám těžkou situaci. Děkuji, Monika.

ODPOVĚĎ:
Pro posouzení toho, zda máte ještě šanci se svého nároku domoci, je podstatné, kdy se Vaše dítě narodilo. Podle § 922, odst. 2 nového občanského zákoníku totiž platí, že výživné pro neprovdanou matku a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem lze přiznat i zpětně, nejdéle však dva roky ode dne porodu. Pokud tato doba již uplynula, pak je Váš nárok už bohužel promlčený, pokud ještě neuplynula, bylo by možné o příspěvek na úhradu nákladů znovu žádat.
Při žádosti o příspěvek na úhradu nákladů je také zapotřebí odlišit náklady spojené s těhotenstvím a porodem a náklady, které se týkají dítěte. Náklady spojené s nákupem Vámi zmiňované výbavičky (kočárek, postýlka, oblečení pro dítě apod.) totiž nespadají do nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Jedná se o náklady na dítě, které by měly být hrazeny z výživného. Jako příspěvek na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem můžete po otci dítěte požadovat příspěvek na nákup těhotenského oblečení, léků, vitamínů, příspěvek na poplatky u lékařů apod. , ale ne příspěvek na nákup výbavičky pro dítě.
Pokud Váš nárok na příspěvek není ještě promlčen, můžete podat k okresnímu soudu v místě bydliště otce dítěte návrh na stanovení onoho příspěvku. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci advokát. V návrhu doporučuji uvést zejména to, že vyjádření Vašeho právníka ohledně zřeknutí se Vašeho práva na příspěvek bylo chybné a že jste neměla v úmyslu se tohoto práva zříci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.