Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, co vše musí obsahovat žaloba o zrušení kupní smlouvy. 9.1. jsem kupoval ojeté vozidlo od společnosti AAA Auto. Vozidlo mělo závady, které nešlo zjistit při prvotní prohlídce. Vozidlo bylo i předražené oproti deklarované ceně v nabídce vozidel. Dokonce mi byly i naúčtovány služby, které nebyly vůbec provedeny.

A nakonec a to byla ta poslední kapka, kde jsem odmítl vozidlo provozovat mi nezaslali odpovědní pracovníci společnosti veškeré doklady k přihlášení vozidla, kde mi na DI odmítli vozidlo přihlásit. Se společností AAA Auto a Auto Diskont jsem vedl rozsáhlou korespondenci, která nevedla k výsledku. Proto jsem se rozhodl celou věc předat k soudu a to z následujících důvodů:
1. vozidlo má závady, které nemohly být odhaleny při zběžné prohlídce
2. mylně jsem byl informován, že plná moc k zapsání do TP úvěrové společnosti bude v datové schránce úřadu, tam my sdělili, že to nebývá obvyklé.
3. nebyl jsem vybaven plnou mocí k přehlášení vozidla a to jsem nemohl přihlásit v zákonem stanovené době, čímž mě vystavili riziku postihu.
4. plné moci, které přišli s týdenním spožděním nejsou k přihlášení vozidla způsobilé.
Pevně jsem se rozhodl, že do sporu se společností AAA Auto půjdu i kdyby mé vyhlídky byly nejisté. Prosím o rady:
1. ke kterému příslušnému soudu a kde mohu žalobu podat
2. co daná žaloba musí obsahovat, na jaké náležitosti je třeba dát pozor.
S pozdravem Milan

ODPOVĚĎ:
V první řadě musíte odstoupit od smlouvy pro podstatné porušení kupní smlouvy a vyzvat prodávajícího k převzetí vozidla a vrácení peněz. Pokud už toto bylo učiněno, pak ještě zaslat předžalobní upomínku, kde upozorníte společnost, že budete svůj nárok vymáhat soudně. Posléze se můžete vrácení peněz domáhat soudně. Žalobu budete podávat k soudu, v jehož obvodu má sídlo žalovaný. Doporučuji se podívat na stránky www.justice.cz a tam dle IČ dohledat, kde má společnost zapsáno hlavní sídlo (nikoliv pobočku) a k tomu soudu žalobu podat. Žalobu budete podávat k soudu 1. stupně, tedy k Okresnímu (případně Obvodnímu v Praze či Městskému v Brně).
Každá žaloba musí obsahovat především označení účastníků, vymezení předmětu sporu, popis celé situace a označení důkazů k prokázání svých tvrzení. Na závěr musí být uvedeno, čeho se konkrétně domáháte - tedy ve Vašem případě pravděpodobně vrácení kupní ceny. Upozorňuji, že za podání žaloby se hradí soudní poplatek, který činí 5% ze žalované částky. V případě Vašeho úspěchu ve sporu pak bude žalované straně soudem uloženo, aby Vám uhrazený soudní poplatek a případně i další náklady, např. na advokáta, nahradila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.