Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně poskytnutí advokáta zdarma. U soudu mi bylo řečeno, že advokáta mi přidělí jen u již probíhajícího řízení. Před zahájením soudního řízení mi ho prý může udělit ČAK v Brně, takže jsem se chtěla zeptat, zdali stačí poslat tyto dva textové soubory z tohoto odkazu: http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=1680

Dále nerozumím moc podmínkám:
- žadatel nesplňuje podmínky pro ustanovení advokáta soudem (tzv. ex-offo) a současně se žadatel nedomohl poskytnutí právní služby způsobem v zákoně uvedeným (prohlášení nejméně 2 advokátů, kteří odmítli právní pomoc poskytnout)
Mám žádat tedy od advokátů, kteří mě odmítl zastupovat zdarma nějaké prohlášení? Jakým způsobem? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Považuji za nutné především vysvětlit, co se myslí přidělením u již probíhajícího řízení. Řízení je zahájeno podáním žaloby k soudu. Pro Vás to tedy znamená podat k soudu žalobu, kterou vypracujete sama (tím je zahájeno řízení) a společně s tímto podáním požádáte písemně o ustanovení advokáta a uvedete důvody, proč o něj žádáte - tedy pravděpodobně ze sociálních a finančních důvodů. Soud Vám na základě této žádosti pošle formulář "Prohlášení o majetkových poměrech", které vyplníte a na základě tohoto prohlášení soud vyhodnotí, zda Vám advokáta ustanoví či nikoliv. Pokud Vám ho ustanoví, tak tento advokát pak žalobu, která je již na soudě, případně doplní a opraví tak, aby měla všechny právní náležitosti. Rozhodnutí o tom, že Vám soud advokáta neustanoví, Vám soud zašle v písemné podobě, a to je právě podklad pro podání žádosti na Českou advokátní komoru a doklad o tom, že nesplňujete podmínky pro ustanovení advokáta ex offo. Pokud tato situace nastane, zkontaktujte dva advokáty s tím, že žádáte právní zastoupení bezplatně, oni Vám pravděpodobně sdělí, že takové zastoupení neposkytují a na Českou advokátní komoru pak stačí zaslat rozhodnutí o tom, že Vám nepřidělili advokáta ex offo a uvést jména dvou advokátů, kteří vám odmítli poskytnout zastoupení bezplatně a advokátní komora Vám pak advokáta přidělí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.