Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bytové družstvo (zprivatizovaný dům), 23 členů. Po vyčerpání všech mimosoudních řešení jsem nucen bránit se soudní cestou protiprávnímu jednání družstva. Jeho orgány jistě nebudou šetřit na výdajích ze společných prostředků na právní zastoupení.

V případě, že uspěji, nebo družstvo na poslední chvíli přistoupí na smír, budu se vlastně podílet na soudních výlohách družstva v poměru 1/22 a stejně tak budou poškozeni i další členové. Lze postavit kauzu tak, aby byla vyvozena osobní odpovědnost pro představenstvo, které situaci zavinilo a aby nebyly dopady pro všechny členy bytového družstva? Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Jakým způsobem bude možné „postavit kauzu“ by bylo možné říci v případě podrobné znalosti předmětu Vámi zmiňovaného sporu. Vznikl-li však spor mezi Vámi (jako členem bytového družstva) a tímto bytovým družstvem (zastupovaným navenek představenstvem družstva), bude nutné zahájit soudní spor proti bytovému družstvu jako žalovanému, nikoliv proti jednotlivým osobám v představenstvu bytového družstva.

Budete-li pak v tomto soudním sporu úspěšný a soudem Vám bude mimo jiné přiznáno právo na náhradu nákladů soudního řízení, kterou Vám poskytne bytové družstvo, bylo by možné obrátit se následně s regresním nárokem proti jednotlivým členům představenstva družstva, a to z důvodu jejich protiprávního postupu při zastupování bytového družstva. Tento regresní nárok pak může samozřejmě směřovat jak k náhradě Vám vyplacených nákladů soudního řízení, tak k náhradě nákladů právního zastoupení bytového družstva (které by v případě správného postupu představenstva družstva nevznikly).

Dle § 584/1 zákona o obchodních korporacích je každý člen družstva oprávněn domáhat se za družstvo (tzv. členskou žalobou) náhrady újmy proti členovi orgánu družstva (např. představenstvu družstva), přičemž totéž platí obdobně pro následný výkon rozhodnutí.

Před uplatněním shora uvedeného práva proti členovi představenstva družstva informuje člen družstva kontrolní komisi, byla-li zřízena, přičemž kontrolní komise uplatní právo na náhradu újmy bez zbytečného odkladu po doručení informace od člena družstva. Pokud tak kontrolní komise neučiní (či není-li zřízena), může se člen družstva domáhat náhrady újmy dle § 584/1 zákona o obchodních korporacích sám (§ 585 zákona o obchodních korporacích).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.