Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Výživné po 26. roce. 04/2013 mi bude 26 let. 06/2013 budu vykonávat státní závěrečné zkoušky na bakalářském studiu. Dále chci pokračovat v denním návazném magisterském studiu. Otec si bude u soudu podávat žádost o ukončení výživného, přibližně v období konání mých státních závěrečných zkoušek, nebo pokud nepůjde výživné ukončit, tak chce výživné vůči mně snížit.

Dozvěděla jsem se, že při jednání o skončení vyživovací povinnosti (pokud ji nelze zrušit), může proběhnout snížení výživného.
- Potřebuji vědět, zda mi může soud uložit úhradu poplatku za soudní řízení v případě, že jsem studentka bez vlastních příjmů (po 26. roce). Známá mi sdělila, že pokud soudní řízení prohraji, jsem povinna uhradit veškeré náklady na řízení. Chci se Vás zeptat, zda v mém případě tomu tak skutečně je. Pokud bych tyto náklady v případě prohry musela uhradit, prosím, potřebuji vědět, o jakou částku se přibližně jedná (kolik jedno soudní jednání přibližně stojí - jsem z Hradce Králové) a do kdy nejpozději musí být tato částka uhrazena.
- Dále, v případě, že otci nebude výživné ukončeno, ale dojde k jeho snížení, zda mám také povinnost uhradit určitou část nákladů na soudní řízení (po 26. roce, i když nemám žádný vlastní příjem).
- Závěrem potřebuji vědět, zda je možné o výživném rozhodnout při prvním jednání (v případě, že s sebou budu mít svou i matčinu veškerou dokumentaci - o příjmech, majetku, budu také dokládat matčin zdravotní stav - je ve třetím stupni invalidního důchodu), nebo zda v mém případě bude více stání (jaký je předpoklad v tomto případě). Děkuji, Marta

ODPOVĚĎ:
Spor o výživné zletilého dítěte je civilním sporem, ve kterém soud rozhoduje také o úhradě nákladů řízení. Účastníkovi řízení, který měl ve věci plný úspěch, přizná soud zpravidla úhradu nákladů potřebných k účelnému uplatňování nebo bránění práva proti účastníku, který ve věci úspěch neměl.
Byl-li úspěch ve věci pouze částečný, soud úhradu nákladů poměrně rozdělí, případně rozhodne o tom, že žádný z účastníků nemá nárok na úhradu nákladů řízení.
Konkrétní odpověď na Vaši otázku tedy záleží na tom, co konkrétně bude Váš otec požadovat (ukončení nebo snížení výživného) a zda a v jakém rozsahu mu soud vyhoví. Jelikož stále studujete, může soud tuto skutečnost zohlednit a nemusí Vašemu otci přiznat úhradu nákladů ani v případě, že bude se svojí žalobou zcela nebo alespoň zčásti úspěšný. V případě studentů soudy tuto možnost často využívají. Pokud by soud přesto Vašemu otci přiznal náhradu nákladů řízení, máte možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat.
Co se počtu soudních stání týče, je to záležitost individuální. Záleží na tom, jaké důkazy obě strany předloží a zda předložené důkazy budou soudu stačit. Celá věc tedy může být vyřešena během jednoho stání, ale také nemusí (pokud jedna strana podá odvolání proti rozsudku prvního soudu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.