Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)
Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Odpočinek může být ve zdravotnictví zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaněstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku.

  • Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu během každého období 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů v trvání alespoň 35 hodin (u mladistvého 48 hodin). Ve zdravotnictví lze zkrátit až na 24 hodin s tím, že zaměstnancům bude poskytnut nepřetržitý odpočinek v týdnu tak, aby za období 2 týdnů činila délka tohoto odpočinku celkem alespoň 70 hodin.
  • Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě na dny pracovního klidu.
  • Práce přesčas, kterou může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit i bez jeho souhlasu, nesmí u jednotlivého zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
  • Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad 150 hodin v kalendářním roce pouze na základě dohody se zaměstnancem. V takovém případě celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích, resp. 52 týdnů po sobě jdoucích, pokud tak stanoví kolektivní smlouva. Pokud dázaměstnanec souhlas s nařízením práce přesčas nad limit 150 hodin ročně, může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit i více než 8 hodin přesčasové práce týdně, celkem však maximálně 416 přesčasových hodin ročně s tím, že současně musí být dodržena shora uvedená pravidla o nepřetržitém odpočinku. Nad rámec 416 přesčasových hodin, tj. o dalších 416 hodin, lze přesčasy rozšířit pouze na základě dohody o další dohodnuté práci přesčas ve zdravotnictví dle § 93a zákoníku práce.
  • Do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.
  • Pokud zaměstnavatel se zaměstnancem uzavře dohodu o pracovní činnosti na výkon ústavní pohotovostní služby, jedná se vedle pracovního poměru na základě pracovní smlouvy o další pracovněprávní vztah ke stejnému zaměstnavateli.
  • Na základě dohody o pracovní činnosti lze nařídit práci i na dobu, ve které dotyčný zaměstnanec podle pracovní smlouvy "čerpá" nepřetržitý odpočinek.
  • Ustanovení zákoníku práce o pracovní době a době odpočinku se na výkon práce na základě dohody o pracovní činnosti nevztahují.

Text zpracoval: Mgr. Aleš Buriánek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.