Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stránka pojednává o krátkodobé pracovní neschopnosti. Zmiňuje i vycházky při pracovní neschopnosti a kdy nemá zaměstnanec nárok na pracovní neschopnost (pobyt na záchytce, výkony plastické chirurgie, apod.). Stránka definuje pracovní úraz a kdy pracovní úraz vniká.

Krátkodobá (dočasná) pracovní neschopnost 2010 2011 2012

  • Pracovní neschopnost se dělí na krátkodobou (dočasnou) a dlouhodobou. Dlouhodobou pracovní neschopností se rozumí částečná či úplná invalidita.
  • Dočasnou pracovní neschopností se rozumí stav, který pro poruchu zdraví (nemoc či úraz) nebo jiné důvody neumožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost.
  • Za dočasnou pracovní neschopnost se nepovažuje ošetřování pojištěnce v nočním sanatoriu, v době detoxikace po požití alkoholu, omamných nebo psychotropních látek, s výjimkou případů, kdy pojištěnec požil tyto látky bez vlastního zavinění, ani poskytování zdravotní péče za úhradu v osobním zájmu pojištěnce z kosmetických nebo estetických důvodů.
  • Režim dočasně práce neschopného pojištěnce stanoví ošetřující lékař při rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Režim dočasně práce neschopného pojištěnce může být ošetřujícím lékařem změněn v souladu se změnou zdravotního stavu.
  • Dočasná pracovní neschopnost začíná dnem, v němž ji ošetřující lékař zjistil.
  • Důležité je vymezení věcného rozsahu režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, který zahrnuje povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a  dodržovat povolené vycházky, přičemž místem pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce je místo, které pojištěnec sdělil ošetřujícímu lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti, nebo místo, na které pobyt změnil; povolení vycházek včetně jejich rozsahu a doby, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený léčebný režim tyto vycházky nevylučuje; povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený léčebný režim tuto změnu nevylučuje.
  • Dočasná pracovní neschopnost je podle Zákoníku práce jedním z případů osobních překážek v práci na straně zaměstnance, kdy je zaměstnavatel povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci.
  • Pracovním úrazem se rozumí úraz, který vznikl zaměstnanci při plnění pracovních úkolů a při činnosti související s plněním pracovních úkolů. O pracovní úraz se nejedná při cestě do práce a z práce, na obědě v jídelně, u lékaře (pokud nesídlí ve firmě).
  • Poznámka: o výši náhrady mzdy se informujte u našich právníků nebo přímo na ČSSZ. Legislativa se v této oblasti často mění.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.