Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Regulace sousedských vztahů je vlastně omezením vlastnického práva mezi sousedy (ve prospěch souseda). Je zaměřena na několik skupin vztahů. Jde o to, že v důsledku sousedství mohou vyvstat a také skutečně často vyvstávají různé spory. Vyplývá to z těsného sousedství a tím i vlastně soužití s cizími lidmi, kteří jsou nám vinou polohy svých obydlí či pozemků někdy až nepříjemně blízko.

Jistě, existují lidé, kteří se dokážou o všem v klidu domluvit, ale popravdě i ten nejlepší soused je někdy přece jenom nesnesitelný. A pro případy, kdy mezi vámi a vašimi sousedy nepanují zrovna harmonické vztahy, jsou tu ustanovení zákona. Jde o několik základních situací, kdy je z jejich povahy nutné, aby bylo vlastnické právo jednoho z majitelů sousedících nemovitostí omezeno ve prospěch druhého. Není například možné, aby vám soused v případě, že váš dům stojí na samé hranici pozemků, bránil v přístupu, pokud si chcete udělat novou fasádu a musíte kvůli tomu vstoupit na jeho pozemek.

Sousedské právo dle Občanského zákoníku

  • Obecně se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv.
  • Zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku.
  • Nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi.
  • Nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek.
  • Nesmí nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
  • Je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit.
  • Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb (vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit).
  • Vlastník je povinen strpět, aby ve stavu nouze nebo v naléhavém veřejném zájmu byla na nezbytnou dobu v nezbytné míře a za náhradu použita jeho věc, nelze-li dosáhnout účelu jinak.
  • Ve veřejném zájmu lze věc vyvlastnit nebo vlastnické právo omezit, nelze-li dosáhnout účelu jinak, a to jen na základě zákona (zákona o vyvlastnění) a jen pro tento účel a za náhradu. Pokud vzniknou mezi sousedy v těchto věcech spory, je nejrychlejší a nejekonomičtější se mezi sebou domluvit. Není-li to však možné, spor může rozhodnout na podnět některé dotčené strany soud v občanskoprávním řízení.
  • Co se týče stavění na sousedních pozemcích, je účastníkem stavebního řízení (více o stavebním řízení v kapitole "Domy, bydlení") vlastník sousedního pozemku nebo stavby na něm, může-li být jeho vlastnické právo navrhovanou stavbou přímo dotčeno. Jako účastník stavebního řízení může podávat v tomto řízení námitky.

Úpravu sousedských vztahů naleznete zákoně č. 40/1964 Sb., Občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.