Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Text pojednává o skutečnostech týkajících se rozvodu manželství. Uvádí podmínky pro rozvedení manželství a zaměřuje se na informace k rozvodu spornému a nespornému (dohodou). Především jaké dokumenty je nutné soudu předložit, aby mohlo k rozvedení dojít.

Kdy je možné se rozvést

Základní podmínku pro úspěšné rozvedení manželství obsahuje § 24 ZoR a sice, že manželství je „tak trvale a hluboce rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití“.

Může se zdát, že jeden z manželů má pocit, že manželství není  „trvale a hluboce rozvrácené“ a je rozvedení manželství ohroženo. Naštěstí je to jen teoretická komplikace, protože zvážení celé situace přísluší soudci. Vodítkem pro soudní rozhodnutí je zákon sám. A to v případě, že je splněna podmínka § 24 zákona o rodině a manželé spolu nežijí déle než tři roky (§ 24b odst. 2 ZoR) zákon obsahuje jasný „příkaz“  manželství rozvést.

Upřesnění: když spolu manželé nebudou tři roky žít, tak soud bude bez dalšího toto považovat za hluboký a nenávratný rozvrat manželství a nebude provádět další dokazování rozvratu. Když ale manželé spolu nebudou žít půl roku, tak soud
bude zjišťovat, proč spolu nežijí a zda je možné rozvod ještě odvrátit.

A v posledním případě, kdy oba manželé souhlasí s rozvedením manželství, soudci není dána pravomoc manželství nerozvést.

Rozvrat manželství ovšem není jedinou rozhodnou skutečností. Soud bude přihlížet i k potřebám nezletilých dětí. V případě existence nezletilých dětí je možné manželství rozvést jen tehdy, není-li to v rozporu se zájmy těchto dětí. Tudíž praktická komplikace nastává vesměs v případě nezletilých dětí.

Sporný a nesporný rozvod manželství

O rozvodu se v praxi mluví buď jako o rozvodu nesporném nebo rozvodu sporném.

Jednoduše řečeno – buď se manželství ukončí dohodou obou manželů ve všech bodech (souhlas s rozvodem, majetkové vypořádání, péče o děti a výživné) - tehdy mluvíme o nesporném rozvodu.

Dojde-li ke klasickému spornému řízení, ve kterém soud musí hledat optimální řešení jak co se týče rozdělení společného majetku, tak výchovy a výživy dětí.

Nutno podotknout, že v případě nesporného rozvodu může být soudní řízení poměrně krátké (v řádu měsíců). V případě sporného rozvodu se může táhnout i roky.

 

Podmínky pro rozvod dohodou neboli nesporný rozvod

Nelze se ale domnívat, že existence nesporného rozvodu podporuje neuvážené sňatky a rychlé rozvody. Stejně jako u rozvodu sporného musí být v první řadě splněna podmínka
  • trvalého a hlubokého rozvratu manželství. Dalším předpokladem nesporného rozvodu je skutečnost, že
  • manželství trvalo alespoň jeden rok, že
  • manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a
  • k návrhu na rozvod se připojí druhý manžel. (Na tom, zda byl souhlas druhého manžela připojen k návrhu na zahájení rozvodového řízení či se k návrhu připojil až v jeho průběhu, nezáleží.)

Jsou-li veškeré uvedené podmínky splněny je dána tzv. nevyvratitelná domněnka, že existuje kvalifikovaný rozvrat manželství a soud nezjišťuje příčiny rozvratu.

Splněním výše uvedených podmínek mají manželé nárok na rozvod. Musí však ještě soudu předložit zákonem vyžadované dokumenty - tedy písemné smlouvy s úředně ověřenými podpisy, které upravují vzájemné majetkové vztahy, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost pro dobu po rozvodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.