Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci. V případě úmrtí osoby, je možné provést transplantaci orgánů automaticky, aniž by byl osobou dán předem souhlas s transplantací? Nebo je automaticky NESOUHLAS s transplantací po úmrtí osoby, jestliže nebyla v registru dárců. Děkuji, Lýdie.

ODPOVĚĎ:
Dle platné právní úpravy je u každého člověka souhlas s odběrem tkání a orgánů za účelem jejich transplantace předpokládán, tzn. že po smrti člověka je možné provést odběr jeho tkání a orgánů automaticky (aniž by bylo nutné dohledávat jím vyslovený souhlas s transplantací).
Konkrétně dle § 16/1 transplantačního zákona platí, že odběr tkání a orgánů z těla zemřelé osoby lze uskutečnit, pouze pokud s tím zemřelý za svého života (nebo zákonný zástupce osoby, která není plně svéprávná) nevyslovil prokazatelně nesouhlas.
Pokud člověk (resp. zákonný zástupce ne plně svéprávného člověka) nechce, aby po jeho smrti byly jeho tkáně a orgány odebrány a transplantovány, musí s tím prokazatelně vyslovit nesouhlas. Nesouhlas se považuje za prokazatelně vyslovený, pokud:
a/ je zemřelý evidován v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů, nebo
b/ zemřelý ještě za svého života přímo ve zdravotnickém zařízení před ošetřujícím lékařem a jedním svědkem prohlásí, že nesouhlasí s odběrem v případě své smrti, nebo
c/ zákonný zástupce osoby, která není plně svéprávná přímo ve zdravotnickém zařízení před ošetřujícím lékařem a jedním svědkem prohlásí, že nesouhlasí s odběrem (toto prohlášení lze učinit pro případ smrti osoby, která není plně svéprávná ještě za jejího života nebo i po úmrtí této osoby).
Pokud byl nesouhlas prokazatelně vysloven, je odběr tkání a orgánů nepřípustný (§ 11/1 písm. a) transplantačního zákona).
Pokud nebylo prokázáno, že zemřelý vyslovil za svého života prokazatelně nesouhlas s posmrtným odběrem, platí, že s odběrem souhlasí (§ 16/3 transplantačního zákona).
Pro doplnění ještě dodávám, že odlišný režim je uplatňován v případě zemřelých dárců, kteří jsou cizinci (§ 10a transplantačního zákona).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 285/2002 Sb. o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.