Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nejobávanější exekutor v Česku – Tomáš Vrána z Přerova – ve středu rezignoval. Funkci soudního exekutora složil k rukám ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO). Stalo se tak tři a půl měsíce poté, co na něho ministr podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Požadoval Vránovo odvolání.

exekutor-vrana-konci-dluhy-dluzniku„Jsem již unaven neustálým tlakem a útoky vůči mé osobě, “ uvedl ve středu Vrána.

Pro dlužníky v aktivní evidenci případů Vránova úřadu ale zpráva o rezignaci neznamená, že se závazků šmahem zbaví. Rozdělané exekuce bude exekutorský úřad existující pod Vránou dokončovat. Vránova exekutorská činnost podle zákona skončí po uplynutí šestiměsíční lhůty k 31. 3. 2016.

Případy, které se do té doby nestihnou, by případně převzal jiný exekutorský úřad.

Lidé, kteří pod Vránou pracují přejdou jinam, případně pod někoho jiného, kdo vyhraje výběrové řízení na exekutorský úřad v Přerově.

Lidé z přerovského úřadu, jenž má vybudovanou rozsáhlou infrastrukturu pro správu pohledávek, se podle informací Práva budou určitě hlásit do výběrového řízení na uvolněné místo soudního exekutora, které bude organizovat Exekutorská komora.

Exekutorský úřad Přerov má na 200 zaměstnanců, z toho převážně mobilní vykonavatele.

Vránův úřad se proslavil tím, že se stal přeborníkem v zabavování věcí až po uši zadlužených lidí přímo v domácnostech. Z odhadů vyplývá, že za čtrnáct let existence realizoval přes půl miliónu mobiliárních exekucí. Vrána byl dlouhodobě trnem v oku i pro řadu především menších exekutorů.

Jeho úřad, ač sídlí v Přerově, aktivně působí po celé ČR. Působení bylo tak aktivní, že i u mnohých soudců vyvolalo požadavky na to, aby se zavedla místní příslušnost exekutorů podobně, jako je tomu u notářů.

Dvě třetiny exekucí přerovský úřad realizuje na Moravě a 30 procent na území Čech. V posledních letech provádí na 70 tisíc exekucí ročně.

Exekutorský úřad Přerov zároveň organizuje obří dražby věcí zabavených v exekucích. Za celou dobu se jich účastnily již tisíce lidí toužící po výrazně levnější elekronice či autech dlužníků.

Soudce, advokát, exekutor
Tomáš Vrána se narodil v roce 1962 v Přerově. Je ženatý. Z prvního manželství má již dospělého syna. V roce 1985 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita).

Poté byl soudcem na okresních soudech v Karviné a Přerově. Následně na Krajském soudu v Ostravě a také jeho pobočce v Olomouci. Později vykonával advokátní praxi v Olomouci.

V září roku 2001 byl jmenován ministrem spravedlnosti do funkce soudního exekutora, a to hned v první skupině jmenovaných – patří k služebně nejstarším exekutorům v Česku.

 

Zdroj: novinky.cz, 2.9.2015

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.