Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče dětí do 15 let mají nárok na zkrácený úvazek, rozhodl Nejvyšší soud. Nejvyšší soud rozhodl, že rodiče dětí do 15 let, mají nárok pracovat na částečný úvazek. Zaměstnavatel má povinnost jejich žádosti vyhovět s výjimkou stavu, kdy by prokazatelně došlo k ohrožení fungování společnosti či úřadu.

Přelomový verdikt padl ve sporu ženy s libereckým magistrátem. Žena měla od zaměstnavatele povolení k práci na částečný úvazek, které však magistrát v roce 2007 zrušil. Po zaměstnankyni požadoval, aby pracovala na plný úvazek. Ta to odmítla a i nadále pracovala podle zkráceného úvazku, za což dostala výpověď.

Následně spor dostala na stůl justice, přičemž liberecký okresní soud dal za pravdu magistrátu, zatímco odvolací Krajský soud Ústí nad Labem se přiklonil na stranu propuštěné ženy. Magistrát proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Ten v červenci 2014 rozhodl, že: „požádá-li zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let o sjednání kratší pracovní doby nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby a nebrání-li tomu vážně provozní důvody, je zaměstnavatel povinen takové žádosti vyhovět.“

Pokud by to odmítl, musel by u soudu dokázat, že by mu byl znemožněn, narušen nebo vážně ohrožen řádný provoz.

V rozsudku, na nějž 21.8.2014 upozornily Hospodářské noviny, mimo jiné stojí, že zaměstnavatel má možnost přijmout na zkrácený úvazek či dohodu o pracovní činnosti dalšího pracovníka.

Zdroj: novinky.cz, 21.8.2014

 


 

Související článek:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.