Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (4 hlasů)
Obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně dřevěné boudy, kterou soused umístil cca 45cm od našeho plotu. Jedná se o stavbu cca 2 metry vysokou, cca 2metry širokou a asi 1,20 hlubokou. Sousedova parcela je min 4x větší než ta naše a přesto veškeré práce (včetně sváření apod.) provádí vždy těsně u našeho plotu. Protože na druhé straně své parcely přistavuje, obávám se, aby tato narychlo zbitá bouda nesloužila i jako suché wc pro dělníky.

Můžete mi prosím poradit, zda je soused povinen dodržet nějakou min odstupovou vzdálenost od naší společné hranice pozemků? Potřebuje soused na tuto drobnou stavbu nějaké povolení např. územní souhlas? Pokud by se potvrdila má domněnka, že bude bouda sloužit jako wc, jak se proti tomu mohu bránit? Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
V případě těchto drobných krátkodobých staveb není obvykle třeba stavební povolení, pokud by se jednalo o větší stavbu mohlo by připadat v úvahu stavební ohlášení (§ 103 zákona č. 183/2006 Sb.) co se týče vzdáleností od pozemku – vyhláška č. 501/2006 Sb. stanoví v § 25 odst. 5, že vzdálenost staveb neurčených k bydlení od pozemku musí být 2 metry od hranic pozemků (ačkoliv se v tomto ustanovení mluví o „stavbě“, což by dočasná „bouda“ nemusela na první pohled být, tak stavební zákon – č. 183/2006 Sb. v § 2 vymezuje pojem stavba v odst. 3 jako “….veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání.
Situaci se sousedem se pokuste řešit dohodou, pokud bude bouda ohrožovat Váš pozemek (létající jiskry, třísky apod.) dejte podnět místně příslušnému stavebnímu úřadu; v krajním případě lze situaci řešit občanskoprávní žalobou na zakázání dalšího jednání.
Jen na okraj – pokud by soused začal na svém pozemku s výstavbou, musí dodržet podmínky v § 24 výše zmíněné vyhlášky, který obsahuje zákonné podmínky při výstavbě.
Pokud by se z boudy stala suchá toaleta, tak doporučuji stejný postup jako byl uveden výše k stavbě boudy – tedy dohoda, podnět stavebnímu úřadu, občanskoprávní žaloba.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.