Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavím skleník. Byl jsem na stavebním úřadě se ptát, zda je to možné. Prý na daném pozemku ano a to bez ohlášení. Tedy mi žádné povolení nedali. Protože prý je nepotřebuji. To bylo v březnu 2017. Začal jsem tedy stavět. Na konci května 2017 mi stejná paní ze stavebního úřadu volala, že prý se ozval pan starosta a nelíbí se mu skleník, který stavím.

Tak tedy, že bude muset svolat místní šetření. Řekl jsem, že budu rád alespoň si ujasníme, zda můj záměr je možný. 08/2017 mi přišel dopis od starosty, abych zastavil veškerou činnost, protože se prý domnívá, že postupuji protiprávně a mimo územní plán. Skleník je velký 40m2 a má základy a 3 zděné stěny. Jižní část skleníku je prosklená. Ze stavebního úřadu žádné vyjádření nepřišlo. Může starosta stavbu nějak ohrozit? Zastavit? Nařídit odstranění? Může do toho mluvit stavební úřad, když se jedná o stavbu bez ohlášení a tedy nejsem schopen na ni získat povolení? Jak mám postupovat? Mám dál stavět a starostův postoj ignorovat? S přáním hezkého dne Standa.

ODPOVĚĎ:
Starosta nemá ve stavebním řízení žádné zvláštní postavení a žádné zvláštní pravomoci.

Obecně platí: Rozhodnutí o umístění stavby ani stavební souhlas nevyžaduje skleník do 40 m
  zastavěné plochy a do 5 m výšky umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, bez podsklepení. Pro tuto stavbu není třeba ani stavební povolení či ohlášení. Výjimku tvoří případy, kdy např. stavíte v ochranném pásmu apod.

Pro Vás je podstatné to, co Vám sdělil stavební úřad, ten je oprávněn rozhodovat a posuzovat. Pokud máte vyjádření od stavebního úřadu, že nepotřebujete žádné rozhodnutí, můžete stavit dále.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.