Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když katastr nemovitostí nedohledá podklady k provedenému zápisu z roku 1992 (kolik let od události spadá pod promlčeno? ), jak mohu bránit skutečný stav na svém pozemku? 1992 byl uskutečněn převod vlastnického práva - restituce, ale byl v katastru zapsán až v r. 1995. Jestli může být tato kauza zařazena do nedohledatelných věcí (třeba promlčení).

Duplicita, která tam je, se opírá o položky výkazů a geometrické plány. Geometrický plán pozemku, který vlastním, byl zaměřen r. 1992, ale k zápisu došlo r. 1995. Sousední pozemek (duplicitní) byl zaměřen v r. 1993, ale zapsán r. 1994 a ještě položka výkazu byla prohozena s naší, tím pádem se sousedův zápis počítá jako důležitější doklad. Vzhledem k tomu, že katastr nerozhoduje, jen zapisuje, proč moje podání a zápis měl tříletou prodlevu a u souseda ani ne roční a ještě došlo k záměnám položek. Cítím se poškozen. Děkuji, Radomír.

ODPOVĚĎ:
Sama skutečnost, že ohledně Vámi vlastněného pozemku je v katastru nemovitostí zapsáno tzv. duplicitní vlastnictví, nepostačuje dle mého názoru k závěru, že Vám vznikla škoda (tedy újma ve Vaší majetkové sféře).
V současné době je možné odstranit duplicitní vlastnictví:
a/ písemnou dohodou obou vlastníků (resp. jejich souhlasným prohlášením, které musí být následně předloženo katastrálnímu úřadu), nebo
b/ rozhodnutím soudu (kterému musí předcházet podání tzv. určovací žaloby dle § 80 Občanského soudního řádu).
Pro podání určovací žaloby Vám lze doporučit využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
V rámci soudního řízení by nemělo hrát pořadí příslušných nabývacích titulů roli (o více a méně důležitém nabývacím titulu proto nelze hovořit). Nemáte-li k dispozici nabývací titul, jehož prostřednictvím jste nabyl vlastnické právo k předmětnému pozemku, můžete se obrátit na správní orgán (resp. jeho nástupce), který v roce 1992 o restituci předmětného pozemku rozhodoval (v archivu tohoto správního orgánu by mělo být příslušné rozhodnutí dohledatelné).
I pokud by Vám katastrální úřad v roce 1992, resp. v roce 1995 způsobil svým postupem škodu, je Vaše právo na náhradu škody státem s největší pravděpodobností promlčeno (jak vyplývá z § 32 zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem).
Vaše vlastnické právo (byť duplicitní) se naopak promlčet nemůže (jak vyplývá z § 614 občanského zákoníku).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 82/1998 Sb. , o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona České národní rady č. 358/1992 Sb. , o notářích a jejich činnosti (notářský řád)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.