Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 mě kontaktovala paní B. a chtěla vyhotovit stavební povolení na studnu. Povolení jsem v tu dobu již nevyřizovala, protože jsem měla brzo nastoupit mateřskou dovolenou. Avšak jsme se domluvily, když paní na vyřízení povolení nespěchá, že jí ho na základě Plné moci od ní vyřídím. Lhůtu jsem stanovila minimálně rok s tím, že nemohu přesný termín zaručit.

Mezitím jsem porodila a poté měla nějaké zdravotní komplikace, podstoupila operaci, několikrát ležela v nemocnici. Vyřízení se protáhlo. Domluvily jsme se však, že povolení i tak chce a vyřídím jí ho. 08/2016 je povolení vyřízeno a paní si ho nechce převzít, jelikož po mně najednou vyžaduje slevu kvůli časové prodlevě. K té došlo také i z důvodu komplikací na úřadech. Veškeré dokumenty jsem jí zaslala na dobírku, nechce si je však převzít (HG posudek, projekt, stavební povolení). Může studnu zkolaudovat i přesto, že tyto dokumenty nemá (na úřadě je ale mají ode mě)? Jak se mohu bránit a peníze od paní dostat?
Podotýkám, že paní navíc studnu používá bez kolaudace načerno. Děkuji, Adriana

ODPOVĚĎ:
Má-li stavební úřad k dispozici všechny relevantní podklady, nemělo by kolaudaci studny nic bránit.
Co se týče Vaší odměny, usuzuji z dotazu, že mezi Vámi a paní B došlo k uzavření příkazní smlouvy (§ 2430 a násl. občanského zákoníku). Příkazní smlouvou se příkazník (Vy) zavazuje obstarat záležitost příkazce (paní B).
Dle § 2438 občanského zákoníku dále platí, že:
- příkazce poskytne příkazníkovi odměnu, byla-li ujednána nebo je-li obvyklá, zejména vzhledem k příkazcovu podnikání;
- příkazce poskytne odměnu, i když výsledek nenastal, ledaže byl nezdar způsoben tím, že příkazník porušil své povinnosti; to platí i v případě, že splnění příkazu zmařila náhoda, ke které příkazník nedal podnět.
Pro reálnou vymahatelnost Vašeho práva na odměnu je velmi důležité, jakým způsobem mezi Vámi a paní B došlo k uzavření příkazní smlouvy, resp. jakým způsobem bylo mezi Vámi a paní B dále komunikováno (podstatná je totiž prokazatelnost vzniku a obsahu smlouvy). Pakliže byla smlouva uzavřena pouze ústně, může být prokázání její existence obtížné.
Odmítá-li Vám paní B uhradit sjednanou odměnu za splnění jejího příkazu, přičemž smírné řešení nastalé situace nebude možné, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
s jehož pomocí můžete paní B zaslat nejdříve tzv. předžalobní výzvu a následně, nebude-li tato výzva úspěšná, podat k příslušnému soudu žalobu (resp. návrh na vydání platebního rozkazu).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.