Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s 82 subjekty, spolumajitelem parcely - nezpevněných příjezdových komunikací k nemovitostem. Jeden ze spolumajitelů překopal komunikaci a do výkopu uložil kabelové vedení distributora nízkého napětí NN. Předpokládal bych následující postup (jaký mám osobně zažitý i v jiných situacích) :

Od „stavebníka“ obdržím doporučený dopis s popisem stavebního záměru, (tuším třicetidenní) lhůtou k připomínkovému řízení a návrh smlouvy o věcném břemeni. Protože se nic takového nestalo, jsem přesvědčen, že stejně neinformováni byli i ostatní spolumajitelé. Z výše uvedeného také usuzuji, že podklady, jako projektová dokumentace, stavební povolení a kolaudační protokol neexistují. Samozřejmě také neexistuje žádná, výše zmíněná, smlouva o věcném břemeni. (O minimální hloubce výkopu pro kabelové vedení v komunikaci 80 cm mám také své mínění, vizte obor mého podnikání - elektro). V každém případě se bez výše uvedených protokolů dle mne jedná o „černou“, tedy nepovolenou stavbu. Prosím o Váš názor a radu, jak „stavebníka“ donutit černou stavbu - vedení nízkého napětí v pozemku ve spoluvlastnictví - odstranit a uvést komunikaci do výchozího stavu. Děkuji, Josef

ODPOVĚĎ:
Věc je možné řešit v rámci správního i civilního řízení.
Můžete se obrátit na stavební úřad s podnětem k zahájení řízení o odstranění stavby podle § 129 stavebního zákona s odůvodněním, že se jedná o stavbu, která nebyla řádně ohlášena či zkolaudována a - což je dost zásadní - nebyl vyžádán souhlas všech spoluvlastníků. Druhou možností je obrátit se na soud, v jehož obvodu se černá stavba nachází, s žalobou na odstranění stavby se stejným odůvodněním, tedy černá stavba a bez souhlasu spoluvlastníků. V rámci řízení u stavebního úřadu či soudu by byla v případě úspěchu ve věci sousedovi samozřejmě uložena i povinnost uvést komunikaci do původního stavu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.