Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naši sousedé tento rok započali stavbu a rozšířili stávající rodinný dům půdní vestavbou směrující do zadní části domu s půdorysem do L. Ke schválení stavby nám předložili část plánu velmi drobného rozměru a žádali nás o podpis. Soused nedávno umístil střešní okna na svou zadní sedlovou střechu domu, který je zároveň na společné hranici pozemků.

Za celou dobu nás ale o souhlas s umístěním těchto oken nepožádal ani se o tom nezmínil. Z těchto střešních oken je vidět přímo do všech našich místností zadní části našeho domu a také na velkou část našeho pozemku. Velmi nám to narušuje naše soukromí. Místní stavební úřad jim tyto okna ale povolil. Bylo tedy jednáno protizákonně? Zdůvodňují to tím, že je rozdíl okno umístěné ve zdi na hranici pozemků a okno ve střeše v těsné blízkosti této hranice. Zákon snad neupravuje takovéto umístění střešních oken, které zároveň vytvářejí požárně nebezpečný prostor na našem pozemku a ohrožující náš dům? Děkuji, Eliška

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že vyhláška o obecných požadavcích na využívání území hovoří v této souvislosti vždy toliko o oknech v protilehlých stěnách domů. Konkrétně dle § 25/2, 4 a 6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území platí, že:
- ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností (v takovém případě se následující odrážka nepoužije) ;
- jsou-li v některé z protilehlých stěn sousedících staveb pro bydlení okna obytných místností, musí být odstup staveb roven alespoň výšce vyšší z protilehlých stěn;
- s ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu; v takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna či větrací otvory.

Přestože to z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že pro rekonstrukci byl Vašemu sousedovi vydán souhlas s ohlášením stavby (tedy jakási zjednodušená varianta stavebního povolení). Pro vydání souhlasu s ohlášením stavby je mimo jiné zapotřebí, aby žadatel doložil souhlasy všech svých sousedů, což se Vašemu sousedovi (jak v dotazu uvádíte) podařilo.
Pokud jste svým podpisem sousedovi odsouhlasila stavební rekonstrukci, jejíž součástí byla i instalace střešních oken, bude tím Vaše obrana dosti ztížena.
Dle § 106/2 stavebního zákona lze přezkoumat souhlas s ohlášením stavby v přezkumném řízení, které lze zahájit do 1 roku ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků. Rozhodnutí ve věci v přezkumném řízení v prvním stupni nelze vydat po uplynutí 15 měsíců ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků. Pokud je tedy ve Vašem případě zmíněná lhůta dosud zachována, můžete se obrátit na místně příslušný stavební úřad s podnětem na zahájení přezkumného řízení ve věci souhlasu s ohlášením stavby v případě stavební rekonstrukce Vašeho souseda. V návrhu na zahájení přezkumného řízení můžete namítat, že dle Vašeho názoru se musí příslušné odstavce § 25 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území aplikovat rovněž na střešní okna, dále můžete namítat, že Vámi podepisovaný nákres byl natolik nezřetelný, že jste si zakreslených střešních oken nevšimla, zmínit lze samozřejmě i zvýšení požárního nebezpečí.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že proti souhlasu s ohlášením stavby se lze bránit rovněž prostřednictvím žaloby proti jinému zásahu správního orgánu podle § 82 a násl. soudního řádu správního.
Bylo-li naopak v případě Vašeho souseda vydáno stavební povolení, bude možné se bránit prostřednictvím odvolání, pokud však již neuplynula odvolací lhůta.
K tématu obrany proti souhlasu s ohlášením stavby Vás lze odkázatna tento článek:
http://frankbold.org/poradna/kategorie/uzemni-a-stavebni-rizeni/rada/obrana-proti-uzemnimu-souhlasu-a-ohlaseni

Proti narušování Vašeho soukromí z důvodu stavební činnosti na sousedově domě je možné vést obranu rovněž prostředky soukromého práva. Dle § 1004 občanského zákoníku platí, že:
- je-li držitel (zde Vy) prováděním stavby ohrožen v držbě nemovité věci a nezajistí-li se proti němu stavebník cestou práva, může se ohrožený držitel domáhat zákazu provádění stavby;
- zákazu se držitel domáhat nemůže, jestliže ve správním řízení, jehož byl účastníkem, neuplatnil své námitky k žádosti o povolení takové stavby, ač tak učinit mohl;
- dokud není o záležitosti rozhodnuto, může soud zakázat, aby se stavba prováděla.

Rozhodnete-li se podat proti svému sousedovi žalobu, doporučuji Vám využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 150/2002 Sb. , soudní řád správní
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.