Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (6 hlasů)
 
Řízení o přiznání  invalidního důchodu  nebo zvýšení invalidního důchodu (z důvodu vyššího stupně invalidity) se v roce 2024 zahajuje na základě podání  žádosti o invalidní důchod, žádost se podává prostřednictvím Územní správy sociálního zabezpečení*. O přiznání dávky rozhoduje ČSSZ  na základě posouzení zdravotního stavu pracovní schopnosti  žadatele od  lékaře Institutu osuzování zdravotního stavu*. Výsledkem tohoto posouzení je posudek o invaliditě. Posouzení provádí  lékař  IPZS,   který zjišťuje, zda jde o  dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, a zda došlo k  poklesu pracovní schopnosti  a v  jakém stupni.   Pokud se dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav neprokáže a neprokáže se ani pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %, je  invalidita  vyloučena. Na základě závěrů o poklesu pracovní schopnosti a stupni invalidity lékař IPZS také určí, kdy došlo ke vzniku invalidity nebo ke změně stupně invalidity. Pokud posuzovaná osoba s  posudkem nesouhlasí, může se odvolat v  námitkovém řízení  tak, že napadne rozhodnutí o dávce, nikoli samotný posudek zdravotního stavu. Posudek totiž nemá povahu rozhodnutí. V  námitkovém řízení pak posuzuje zdravotní stav jiný lékař - lékař České správy sociálního zabezpečení. V  námitkovém řízení pak ČSSZ přijme na základě nového posudku rozhodnutí. Pokud ani s  tímto rozhodnutím žadatel o dávku nesouhlasí, má možnost podat žalobu u soudu. Žalobu k  soudu však nelze podat dříve, než je ukončeno námitkové řízení.

*Od 1.1.2024  se síť 77 okresních správ sociálního zabezpečení, v  Praze Pražské správy sociálního zabezpečení, v  Brně Městské správy sociálního zabezpečení Brno (OSSZ) a 6 regionálních pracovišť ČSSZ mění na 5  Územních správ sociálního zabezpečení (ÚSSZ) .   Všechna  stávající pracoviště zůstávají nadále kontaktními pracovišti ÚSSZ.   V působnosti ČSSZ    vzniká  Institut posuzování zdravotního stavu (IPZS) , pod který jsou převedeny veškeré organizační útvary a  metodika dosavadní lékařské posudkové služby (LPS). Organizační jednotky také zůstanou na stávajících pracovištích.   ČSSZ nadále mj. rozhoduje o důchodech a zařizuje jejich výplatu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.