Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
 
Dobrovolná účast na důchodovém pojištění je možná u osob starších 18 let od 1. 1. 1996, nestanoví-li zákon jinak, tedy i v roce 2024 platí následující podmínky. K převzetí přihlášky a vedení evidence o dobrovolném důchodovém pojištění je příslušná ÚSSZ* podle místa trvalého pobytu občana nebo podle místa hlášeného pobytu v  ČR (jde-li o cizince). U osob, které nemají trvalý ani hlášený pobyt na území ČR, musí přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění převzít kterákoliv ÚSSZ, na níž   se taková osoba obrátí.   Je-li přihláška k účasti na dobrovolném důchodovém pojištění podávána v době, kdy již bylo zahájeno řízení o důchod, je k řízení o doplacení pojistného příslušná ÚSSZ, u níž byla žádost o důchod podána.
Od 1. 1. 2012 je účast na dobrovolném důchodovém pojištění možná nejdéle do dne, který bezprostředně předchází dni vzniku nároku na starobní důchod.
 

Výše pojistného na dobrovolné důchodové pojištění se stanoví procentní sazbou z  vyměřovacího základu. Vyměřovacím základem  osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění pro pojistné na důchodové pojištění je částka, kterou si určí, nejméně však částka ve výši jedné čtvrtiny průměrné mzdy  platné v  kalendářním roce, ve kterém se pojistné na důchodové pojištění platí.  

Sazba pojistného z  vyměřovacího základu činí  u osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění 28 %.

Nejnižší měsíční pojistné hrazené v  roce 2024 činí 28 % z  částky odpovídající jedné čtvrtině průměrné mzdy platné v roce 2024, tedy  3 214    Kč, kdy  1/4 průměrné mzdy ve výši 43 967 Kč činí 10 992 Kč. Částka 43 967 Kč představuje průměrnou mzdu vyhlášenou pro účely sociálního pojištění pro rok 2024.  

 

*Od 1.1.2024  se síť 77 okresních správ sociálního zabezpečení, v  Praze Pražské správy sociálního zabezpečení, v  Brně Městské správy sociálního zabezpečení Brno (OSSZ) a 6 regionálních pracovišť ČSSZ mění na 5  Územních správ sociálního zabezpečení (ÚSSZ) .   Všechna  stávající pracoviště zůstanou nadále kontaktními pracovišti ÚSSZ.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.