Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
 
Důchodové a nemocenské pojištění je založeno na pojistném principu, tj. na pravidelném placení příspěvku – pojistného. Částka, kterou orgán sociálního zabezpečení na pojistném vybere, tvoří víc než třetinu příjmů státního rozpočtu.   Pojistné na sociální zabezpečení zahrnuje platby na nemocenské pojištění,   důchodové pojištění,   příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Povinnost platit pojistné mají

  • zaměstnavatelé
  • zaměstnanci, kteří jsou účastni nemocenského pojištění
  • osoby samostatně výdělečně činné a
  • lidé, kteří se dobrovolně důchodově pojistili. Za zaměstnance odvádí pojistné zaměstnavatel.

Pojistné se vypočítává stanoveným procentem z  vyměřovacího základu za rozhodné období. Tím je u  zaměstnanců kalendářní měsíc, za který pojistné platí. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se jedná o  kalendářní rok a vyměřovacím základem pro pojistné je částka, kterou si určí, ne však méně než 50  % daňového základu. Je-li takto stanovená částka nižší než zákonem stanovený nejnižší vyměřovací základ, odvádí OSVČ pojistné z  nejnižšího vyměřovacího základu.

Sazby pojistného na sociální zabezpečení činí  od 1.1.2024:

  • u  zaměstnavatele 24,8 % z  vyměřovacího základu, z  toho 2,1  % na nemocenské pojištění, 21,5  % na důchodové pojištění a 1,2  % na státní politiku zaměstnanosti (u zaměstnanců,   kteří nevykonávají práce zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku)
  • u zaměstnavatele zaměstnanců, kteří vykonávají práce zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku - 27,8 % z  vyměřovacího základu, z  toho 2,1 % na nemocenské pojištění, 24,5 %  na důchodové pojištění a 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti (dochází k  postupnému navyšování: – v  roce 2025 bude sazba činit 28,8 % a  počínaje rokem 2026 pak 29,8 %)
  • u  zaměstnance 7,1  % z  vyměřovacího základu, z toho  0,6 % na nemocenské pojištění a 6,5 % na důchodové pojištění,
  • u  osoby samostatně výdělečně činné
    • 29,2  % z  vyměřovacího základu, z  toho 28  % na důchodové pojištění a 1,2  % na státní politiku zaměstnanosti, jde-li o  osobu samostatně výdělečně činnou účastnou důchodového pojištění a
    • 2,1  % z  vyměřovacího základu na nemocenské pojištění, jde-li o  osobu samostatně výdělečně činnou účastnou nemocenského pojištění
  • u  osoby dobrovolně účastné na důchodovém pojištění 28 % z  vyměřovacího základu
  • u zahraničních zaměstnanců, kteří se dobrovolně přihlásí k  účasti na nemocenském pojištění, 2,7  % z  vyměřovacího základu

Platba pojistného

Zaměstnavatel sráží pojistné zaměstnanci ze mzdy (platu) a odvádí je spolu s  pojistným, které musí   platit sám, na účet příslušné ÚSSZ; pojistné je přitom splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.   Den platby pojistného je důležitý.   Za den platby v případě placení na účet příslušné ÚSSZ se považuje den, kdy dojde k připsání pojistného na její účet. Za každý den prodlení běží penále ve výši 0,05 % z dlužného pojistného.

ÚSSZ - Územní správy sociálního zabezpečení jsou zřízeny od 1.1.2024 jako orgány sociálního zabezpečení, OSSZ/PSSZ/MSSZ jsou zrušeny. Kontaktní pracoviště ÚSSZ  fyzicky sídlí v místech, kde dosud sídlily OSSZ/PSSZ/MSSZ. Stávající kontakty jsou zachovány.

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.