Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stojím před problémem a tím je invalidní důchod. Dne 30. srpna 2010 jsem obdržela od zaměstnavatele výpověď dle § 52, písm. c) z důvodu reorganizace, pro nadbytečnost. Po skončení pracovního poměru bych měla obdržet 3 odstupné platy. V září a v říjnu 2010 mi běžela dvouměsíční výpovědní lhůta.

 

Vzhledem k tomu, že jsem od 18. října 2010 nepřetržitě v pracovní neschopnosti (chybělo mi odpracovat 9 dnů do ukončení pracovního poměru), mám ještě nevyčerpáno 11 dnů řádné dovolené z loňského roku. V letošním roce jsem byla na operaci, která mi nepomohla a můj zdravotní stav se zhoršil. Při včerejší pravidelné kontrole mi moje ošetřující obvodní lékařka navrhla možnost odchodu do částečného invalidního důchodu (invalidita druhého stupně). Paní doktorka mi dala čas na rozmyšlenou s tím, že mi podpůrčí doba 380 dní uplyne dnem 1. 11. 2011 včetně. V říjnu mi bude 54 let – do starobního důchodu mám jít v 61 letech a 8 měsíců. Zajímá mne, jak bych měla postupovat, abych nepřišla s nárokem na částečný invalidní důchod o ty 3 odstupné platy, což bych byla nerada s ohledem na dlouhou dobu mého marodění a výši nynějšího malého příjmu. Dále mne zajímá, jak moc mi poskytnutý invalidní důchod ovlivní výši starobního důchodu? Děkuji, Ivana

 

ODPOVĚĎ:
Nástupem do invalidního důchodu o své odstupné jistě nepřijdete. Ohledně vlivu invalidního důchodu na výši starobního důchodu Vám doporučuji obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení a zeptat se přímo tam, protože postup pro výpočet starobního důchodu je velmi složitý a je k němu potřeba hodně informací, takto všeobecně Vám nemohu s přesností nic říci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.