Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme bezdětný pár a dohodli jsem se s mojí neteří, že donosí a v lednu porodí nechtěné dítě, které převezmeme do péče formou přímé adopce. Víme, že budeme muset čekat na rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče, než budeme mít nárok na peněžitou podporu v mateřství.

 

Ráda bych se ale zeptala jestli bude vyplacena PPM také zpětně, pokud soud rozhodne třeba po 6 nebo více měsících od narození a předání dítěte. Nebo zda bude možné žádat nějaké finanční prostředky na přechodnou dobu do čerpání PPM. Děkuji, Markéta

 

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na peněžitou podporu v mateřství PPM je zapotřebí splnit následující podmínky: být během uplynulých dvou let před rozhodnutím soudu o svěření dítěte do péče nemocensky pojištěná (zaměstnaná) po dobu alespoň 270 kalendářních dní a být nemocensky pojištěná i v den, kdy toto rozhodnutí nabude právní moci, nebo být v tzv. ochranné lhůtě, která trvá nejdéle 180 kalendářních dní od ukončení posledního zaměstnání. Pokud bylo poslední zaměstnání kratší než 180 dní, odpovídá délka ochranné lhůty délce tohoto zaměstnání. Pokud tyto podmínky splníte, budete mít nárok čerpat PPM ode dne, kdy rozhodnutí nabude právní moci, po dobu 22 týdnů. Během čerpání PPM si pak můžete zažádat o rodičovský příspěvek a zvolit jeho variantu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.