Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

 

Dočasně práceneschopný pojištěnec (dále jen DPNP) musí umožnit kontrolu dodržování režimu v dočasné pracovní neschopnosti,   například opatřit svůj byt zvonkem a jmenovkou, uvést platnou adresu místa pobytu   při DPN ošetřujícímu lékaři.

Kontroly dodržování tohoto režimu se provádějí pravidelně během celého pracovního týdne, případně i o víkendu. Kontrolují se buď namátkou vybrané osoby, nebo ti, k jejichž kontrole dá podnět ošetřující lékař. Podnět ke kontrole může dát také zaměstnavatel, který má podezření, že jeho zaměstnanec, který je dočasně práceneschopný, vykonává jinou pracovní činnost, nezdržuje se v místě pobytu nebo jiným způsobem porušuje režim dočasně práceneschopného pojištěnce. V době prvních 14 dnů DPN, kdy zaměstnavatel vyplácí DPNP náhradu mzdy, může sám kontrolovat, zda se zaměstnanec zdržuje v místě pobytu, které nahlásil svému ošetřujícímu lékaři, a zda dodržuje rozsah a dobu stanovených vycházek.

Od 1.1.224 provádějí kontrolu dodržování režimu DPNP  pracovníci Územních správ sociálního zabezpečení (které  jsou  navazující institucí na zrušené okresní správy sociálního zabezpečení) a prokazují se „Průkazem zaměstnance orgánu nemocenského pojištění pověřeného kontrolou“. Dočasně práceneschopní občané jsou povinni prokázat při kontrole svou totožnost a předložit "Rozhodnutí o DPN", do kterého pracovník kontroly zaznamená datum, čas kontroly a svůj podpis.

V případě, že kontrolor nezastihne pojištěnce v místě pobytu uvedeném na "Rozhodnutí o DPN", nechá na místě oznámení o provedené kontrole. To mimo jiné obsahuje poučení o povinnosti pojištěnce dostavit se k ošetřujícímu lékaři v nejbližší ordinanční den za účelem zjištění, zda DPN stále trvá. Následně je zapotřebí dostavit se s oznámením k podání vysvětlení (popř. oznámení s vysvětlením doručit) na příslušné kontaktní pracoviště Územní správy sociálního zabezpečení (fyzicky v místě bývalých pracovišť OSSZ)

Pokud DPNP poruší léčebný režim stanovený ošetřujícím lékařem, může mu příslušná ÚSSZ  nemocenské dočasně snížit, zcela odejmout nebo uložit pokutu až do výše 20.000 Kč.

 

Dodržování režimu  dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání, který nemůže po dobu "pracovní neschopnosti" plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání,   provádí pracovníci Uřadu práce ČR.

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.