Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
 
Posuzování zdravotního stavu pojištěnců a dalších osob pro účely nemocenského pojištění v roce 2024 zahrnuje posuzování dočasné pracovní neschopnosti a pracovní neschopnosti po uplynutí podpůrčí doby pro účely poskytování nemocenského a posuzování  zdravotního stavu pro účely poskytování peněžité pomoci v mateřství, ošetřovného a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství.  

Zdravotní stav posuzují ošetřující lékaři v rozsahu své odbornosti. Ošetřujícím lékařem se v souvislosti se zákonem o nemocenském pojištění rozumí zdravotnické zařízení, jehož lékaři poskytují pojištěnci nebo jiné posuzované osobě ambulantní, ústavní nebo lázeňskou péči. Nepatří sem zařízení záchranné a pohotovostní služby a zařízení závodní preventivní péče při ošetřování pojištěnce v rámci první pomoci, pokud má oprávnění k léčebné péči. Pracovní schopnost po uplynutí podpůrčí doby posuzují od 1.1.2024 lékaři Institutu posuzování zdravotního stavu*.
 

Institut posuzování zdravotního stavu (IPZS) je nově zřízen od 1.1.2024 jako orgán sociálního zabezpečení, stejně jako 5 Územních správ sociálního zabezpečení (ÚSSZ).   Organizačně zůstávají IPZS na stejných pracovištích jako dosud Lékařská posudková služba.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.