Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Cílem dávek nemocenského pojištění je finančně zabezpečit ekonomicky aktivní občany v situaci, kdy kvůli nemoci či mateřství ztratí krátkodobě výdělek. Účast na nemocenském pojištění zaměstnanců (včetně smluvních zaměstnanců) a osob ve služebním poměru vzniká ze zákona a při splnění zákonem stanovených podmínek. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si mohou platit nemocenské pojištění dobrovolně. Přihlásit k nemocenskému pojištění se může dobrovolně také zahraniční zaměstnanec. Tedy člověk pracující v České republice pro zahraničního zaměstnavatele se sídlem ve státě, se kterým nemá ČR uzavřenou mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení a nejde ani o stát EU.  

Účastni nemocenského pojištění nejsou studenti a žáci. Nejde totiž o osoby, které v době nemoci přicházejí o výdělek.

Podmínkou účasti na nemocenském pojištění zaměstnanců je výkon činnosti na území ČR. Vykonává-li však zaměstnanec přechodně práci mimo území ČR, nemá to vliv na jeho pojištění. Pojištěni jsou i zaměstnanci, kteří vykonávají zaměstnání v cizině pro zaměstnavatele se sídlem na území ČR, pokud místo výkonu práce je trvale v cizině a nejsou povinně účastni důchodového pojištění podle předpisů státu, ve kterém trvale vykonávají zaměstnání, a mají trvalý pobyt na území ČR nebo jiného členského státu EU. Uvedené pravidlo se použije v případech, kdy mezinárodní smlouva o sociálním zabezpečení nebo nařízení ES 883/2004, popř. EHS 1408/71 (dále jen „mezinárodní smlouva“), nestanoví jinak.

Druhou podmínkou je minimální výše sjednaného příjmu,   jedná se o tzv. rozhodný příjem.    

Od 1.1.2014 byla  zrušena zvláštní úprava podmínek účasti na nemocenském pojištění pro krátkodobá zaměstnání, tj. zaměstnání, která neměla trvat a ani netrvala déle než 14 dnů. Zaměstnání se proto z hlediska podmínek účasti na nemocenském pojištění dělí na zaměstnání vykonávaná na základě dohody o provedení práce, na zaměstnání malého rozsahu a na ostatní zaměstnání.  

  • U zaměstnání malého rozsahu, kterým je míněno zaměstnání, kde sjednaná částka započitatelného příjmu je  nižší než rozhodný příjem, kterým je  od 1.1.2023 a i v roce 2024 částka ve výši 4 000 Kč, anebo příjem nebyl sjednán vůbec, je zaměstnanec  pojištěn jen v těch  měsících, v nichž dosáhl započitatelného příjmu  

Ke změně od 1.1.2024 dochází u DPP, kde jsou pro vznik účasti na pojištění nastaveny dva limity.  

  • prvním limitem je rozhodný příjem ve výši nižší než 10 500 Kč pro jednu Dohodu o provedení práce,  
  • druhým limitem se stanovuje v roce 2024 rozhodný příjem ve výši 17 500 Kč, nepřesáhne-li při souběhu více DPP u různých zaměstnavatelů, tzv. kumulace dohod, rozhodný příjem v součtu ze všech dohod tuto částku, účasti na nemocenském pojištění nevzniká.  

V případě, že bude v kalendářním měsíci překročen rozhodný příjem u zaměstnání malého rozsahu nebo jeden nebo druhý limit u DPP, vznikne zaměstnanci účast na pojištění a dojde ke „zpojistnění“ příjmu. Pojistné platí zaměstnavatel i zaměstnanec, každý svoji část.

 

Účast na nemocenském pojištění zaměstnanců vzniká dnem, ve kterém nastoupili do práce (za tento den se považuje i den přede dnem nástupu do práce,   za který náležela náhrada mzdy nebo platu, nebo za který se mzda nebo plat nekrátí) a zaniká dnem skončení  pracovního poměru.

Příklad:   Vznik účasti na nemocenském pojištění
Zaměstnanec má v pracovní smlouvě sjednán den nástupu do práce na pátek 27. 10. 2017. Za tento den mu
náleží náhrada mzdy, protože jde o státem uznaný svátek. V pondělí 30. 10. 2017 nepracuje, jelikož čerpá
pracovní volno s náhradou mzdy. Do zaměstnání nastoupí v úterý 31. 10. 2017. Účast na nemocenském pojiš-
tění mu vznikne 27. 10. 2017.

Povinně účastni nemocenského pojištění jsou též smluvní zaměstnanci (při splnění stanovených podmínek). Smluvním zaměstnancem se rozumí zaměstnanec zaměstnavatele, jehož sídlo je v "nesmluvní cizině", tedy ve státě mimo území Evropské unie nebo některého ze států, s nímž má ČR uzavřenou mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení, pokud je pracovně činný v ČR u zamněstnavatele se sídlem na území ČR (tzv. smluvní zaměstnavatel).  

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.