Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V nájemní smlouvě resp. listinách je uvedeno, že nájemce po nastěhování se zavazuje provést revize elektro plyn, dále pak periodicky dle zákonných norem v pravidelných intervalech. Dále uvedeno ve smlouvě, že musí provádět kontroly hadic k bateriím, pračce, myčce.

Co v případě, že to neudělá a elektroinstalace někoho zabije, plyn vybouchne, hadička od stojánkové baterie nebo od WC nádržky praskne a vytopí spodní partaje? Pojišťovny to mají vymyšlené tak, že musí mít jak majitel pojistku odpovědnosti a domácností na své věci (která se ale nevztahuje na odpovědnost nájemce a ani jeho věci, takže nájemce musí mít i svou vlastní pojistku). Dále tu je i pojištění nemovitosti pro banku kvůli hypotéce a SVJ platí pojištění nemovitostí ještě jednou, je tohle normální stav? Některé pojišťovny dokonce prý rozdělují pojištění odpovědnosti na konkrétní nemovitost, u jiných jedna pojistka stačí pro všechny nemovitosti atp. A co když jde o vztah SVJ, vlastník, nájemce, podnájemce? Resp. znáte pojišťovnu, která umí pojistit vlastníka - nájemce - podnájemce (věci v bytě má každý z nich, ale bydlí jen podnájemce a věcí má v nájmu)?

ODPOVĚĎ:
Ze zákona nemůže být majitel bytu nucen, aby pouštěl revizní techniky do svého bytu za účelem kontroly připojení plynu či elektroinstalace. Pokud se něco stane, majitel bytu za způsobenou škodu odpovídá. Proto má mít sjednáno pojištění domácnosti, které by mělo majitele bytu chránit proti škodám způsobeným svému okolí.
Pokud je v bytě nájemce a tento způsobí škodu, pak za ni odpovídá majiteli bytu, a proto  je dobré, aby měl sjednáno pro tyto případy pojištění. Ohledně nabídek jednotlivých pojišťoven na druhy pojištění je třeba oslovit pojišťovnu či poradce, kteří Vám nabídnou konkrétní typ pojištění pro Vaše účely.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.