Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o správný právní výklad výluky pojištění, kdy pojišťovna odmítá z pojištění odpovědnosti plnit, když je ve Všeobecných podmínkách doslovně uvedeno: "Pojištění se nevztahuje na odpovědnost za škodu způsobenou na movitých věcech třetích osob, které pojištěná osoba užívá, nebo které převzala za účelem splnění závazku."

Odůvodňuje to následovně: "Užíváním se rozumí stav, kdy pojištěná osoba má věc movitou po právu ve své moci a je oprávněna využívat její užitné vlastnosti." Chápal bych slovo užívá, resp. užívání, jako stav déle trvající, přičemž předmět ke svému účelu určený, je k tomuto účelu využit. V dané záležitosti jde o to, kdy jsem jednorázově převzal od cizí ženy na její požádání fotoaparát a vyfotografoval ji. Tento mi vypadl při manipulaci s ním z ruky na zem, odskočil do bazénu a zničil se. Fotografovat, tedy užít věc k jejímu účelu (?) jsem nestihl. Je odůvodnění a stanovisko pojišťovny správné a je případně možné se proti němu bránit? Děkuji. Denis

ODPOVĚĎ:
V daném případě z hlediska Vámi popsané situace není vůbec rozhodné, jak dlouho jste věc užíval, ale je rozhodné, že se jedná o věc třetí osoby, tedy o věc, která není ve Vašem vlastnictví, a kterou jste krátkodobě převzal. Z tohoto důvodu je dle mého názoru odůvodnění pojišťovny v souladu s pojistnými podmínkami.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.