Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pojištění odpovědnosti (povinné ručení). Jsem poškozený, od protijedoucího vozidla (kámen poškodil čelní sklo) mého vozidla. Po zjištění majitele vozidla sepsání s ním protokolu o nehodě a nahlášení škody na pojišťovnu Kooperativa (nehoda byla protokolována i policii) byl z centra likvidace zaslán dopis, že uplatněné nároky jsou zamítnuty.

Poslal jsem odvolání k rozhodnutí, bohužel opět přišlo stejné stanovisko. Jak lze dále postupovat? Děkuji, Zbyněk

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná a doložená argumentace pojišťovny představuje vcelku běžné vytáčky, s jejichž pomocí se pojišťovna snaží vyhnout poskytnutí pojistného plnění (náhrady vzniklé škody). Velmi podobný případ byl Bezplatnou právní poradnou před časem řešen, v podrobnostech Vás proto odkazuji na tuto odpověď:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/pojistovny-pojisteni/22151-jak-dokazat-skodu-odleteny-kaminek-do-celniho-skla-osobniho-auta-automobilu-vozidla.html
Namítá-li pojišťovna, že mechanismus vzniku předmětné škody se Vám nepodařilo prokázat, doporučuji Vám angažovat v této věci svědka dopravní nehody (ideálně Vašeho spolujezdce), který bude schopen říci, zda byl kámen skutečně odražen protijedoucím vozidlem či nikoli.
S ohledem na skutečnost, že pojišťovna opakovaně odmítla nahradit Vám způsobenou škodu, nezbývá Vám, než se náhrady škody domáhat právní cestou. V tomto ohledu přicházejí do úvahy dvě varianty řešení:
1/ Pokus o mimosoudní vyřešení sporu, a to před Českou obchodní inspekcí (o čemž jste byl ze strany pojišťovny poučen) :
http://www.coi.cz/
2/ Zahájení soudního řízení podáním žaloby k příslušnému soudu. Pro učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.