Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)
Prosím o radu, zda je možno přinutit alkoholika k léčbě, pokud je pro sebe i ostatní nebezpečný, jestli ano, tak jak. Řídí automobil pod vlivem alkoholu, přesto že už jednou přišel o řidičský průkaz. Přišel kvůli alkoholu o práci - nadýchal na pracovišti. Vzal si půjčku, nepřispívá na domácnost. Má halucinace - tvrdí, že je sledován, jde spát s nožem. Alkohol popíjí i sám doma. Jedná se o manžela, o problémech se odmítá bavit. Děkuji, Jana


ODPOVĚĎ:
Pokud Váš manžel nechce sám přistoupit na ústavní léčbu, není všechno ztracené. Lze vyvolat občanskoprávní řízení, v němž bude vysloven souhlas s převzetím a držením dotyčné osoby v ústavu zdravotnické péče, aniž by s tím musel souhlasit.

Čeká Vás nelehký úkol, protože jednoho dne budete muset na svého manžela, který bude v intoxikovaném stavu (bude opilý), zavolat Policii a požadovat, aby ho převezli na nejbližší psychiatrickou léčebnu. Svoje důvody k tomuto jednání budete muset vysvětlit. Můžete to provést i tak, že Policii upozorníte, že jede autem a je podnapilý (když budete vědět, kudy jede). Ústav už sám podá návrh do 24 hodin od převzetí na soud, aby byla vyslovena přípustnost převzetí a držení umístěného, tedy Vašeho manžela, v ústavu. Pokud si chcete něco o tomto řízení prostudovat najdete ho v zákoně č. 99/1963 Sb., Občanský soudní řád  § 191a a následující. Případně se můžete spojit s ředitelem nejbližší psychiatrické léčebny a celou situaci s ním probrat, on sám Vám řekne, jak je nejlépe postupovat, protože má zkušenosti s tímto způsobem léčení těch, kteří se léčit nechtějí.

  • Mnoho zajímavých informací o alkoholu a alkoholismu se také můžete dozvědět na webu www.alkoholik.cz
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.