Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co mám dělat, když mě úředník odkázal na veřejnou vyhlášku č. j. Les 445/00-K zde dne 18. 12. 2000, které bylo potvrzeno rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR dne 16.10. 2003 s nabytím právní moci 11.11.2003. Domnívám se, že co vydává za vyhlášku - platnou vyhláškou není a jde o lživou informaci v rozhodnutí. Jak mám dále postupovat? Děkuji, Štefan.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že daná záležitost je již staršího data, nelze v této situaci použít řádné opravné prostředky poskytované právním řádem.
Nicméně co se týká této problematiky:
Zařazení lesu do kategorie lesů zvláštního určení probíhá postupem dle zákona č. 289/1995 Sb. , lesní zákon.
Dle § 8 odst. 3 tohoto zákona o zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení podle odstavce 2 a o vyřazení z této kategorie rozhoduje orgán státní správy lesů na návrh vlastníka lesa nebo z vlastního podnětu, přičemž dle § 8 odst. 2 tohoto zákona:
Do kategorie lesů zvláštního určení lze dále zařadit lesy, u kterých veřejný zájem na zlepšení a ochraně životního prostředí nebo jiný oprávněný zájem na plnění mimoprodukčních funkcí lesa je nadřazen funkcím produkčním. Jde o lesy:
a) v prvních zónách chráněných krajinných oblastí a lesy v přírodních rezervacích, národních přírodních památkách a přírodních památkách,
b) lázeňské,
c) příměstské a další lesy se zvýšenou rekreační funkcí,
d) sloužící lesnickému výzkumu a lesnické výuce,
e) se zvýšenou funkcí půdoochrannou, vodoochrannou, klimatickou nebo krajinotvornou,
f) potřebné pro zachování biologické různorodosti,
g) v uznaných oborách a v samostatných bažantnicích,
h) v nichž jiný důležitý veřejný zájem vyžaduje odlišný způsob hospodaření.
Za této situace je nutné, pokud chcete docílit vyřazení lesa z tohoto druhu určení, podat oficiální písemnou žádost k příslušnému správnímu orgánu, přičemž v takovém případě je daný správní orgán povinen se touto žádostí zabývat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.