Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na základě rozhodnutí soudu opatrovníkem svého otce, který je šest let (2010-2016) v domově důchodců se zvláštním režimem. Jeho zdravotní stav je velmi špatný a neměnný. Dle soudního znalce otec není schopen žádných úkonů. Otec je majitelem bytu, ve kterém trvale bydlím již 26 let, otec tam nikdy nebydlel.

O byt se starám, udržuji, platím. Je možné, abych já, jako opatrovník, požádala opatrovnický soud o převod bytu na sebe? Mám ještě bratra, který by s převodem souhlasil. Otec měl důchodové připojištění, které jsem vypověděla. Mohu z těchto finančních prostředků, jedná se o částku 180.000 Kč, peníze vybírat a do jaké výše bez předběžného souhlasu soudu (měsíčně, ročně atp.). Otci platím léky, holiče, kadeřníka, pedikéra atd. Děkuji, Adéla.

ODPOVĚĎ:
Jako opatrovník můžete spravovat pouze běžné záležitosti Vašeho otce, mimo běžné záležitosti potřebujete souhlas soudu. Proto i v případě převodu otcova bytu na Vás, se budete muset obrátit na soud. Vzhledem k tomu, že Váš otec má bydlení zajištěné v domově se zvláštním režimem a nebude tudíž byt do budoucna potřebovat, mohl by soud Vaší žádosti vyhovět. Je ale pravděpodobné, že kromě souhlasu Vašeho bratra bude soud vyžadovat i souhlas Vašeho otce, je-li Váš otec schopen takový souhlas udělit.
Co se týče finančních prostředků z důchodového připojištění, ale i dalších finančních prostředků patřících Vašemu otci, můžete je využít na zajištění běžných životních potřeb Vašeho otce. Výdaje, které ve vašem dotazu uvádíte (léky, holič, kadeřník, pedikér apod.), tedy z těchto prostředků hradit můžete. Současně jste ale povinna vést si účetnictví, které bude jasně a přehledně dokládat, jak s finančními prostředky Vašeho otce hospodaříte. Na žádost soudu pak musíte toto účetnictví předložit. Zákon nestanovuje žádnou maximální částku, kterou můžete měsíčně či ročně vybrat a utratit, pouze říká, že bez souhlasu soudu můžete hradit výdaje na běžné životní potřeby. Výdaje nad rámec běžných potřeb už souhlas soudu vyžadují. Pokud byste tedy z finančních prostředků chtěla zakoupit například automobil nebo nemovitost, bez souhlasu soudu se neobejdete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.