Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obdržel jsem kupní smlouvu k pozemkům, jako prodávající, od Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mám zájem o vypořádání formou směny za vytipovaný státní pozemek (směnu orné půdy za lesní pozemek), ale ne o nabízené finanční vyrovnání. Jak prosím nejlépe postupovat? Děkuji, Broněk.

ODPOVĚĎ:
Pro Vámi popsaný případ nezakotvuje český právní řád žádný konkrétní postup, tzn. že budete postupovat stejným způsobem, jak je tomu při obvyklé kontraktaci tohoto typu. Zejména Vám lze doporučit vést veškerou komunikaci tak, aby bylo možné prokázat zpětně její předmět (písemná forma je tedy ideální).
Nemáte-li zájem o uzavření kupní smlouvy, předložte Ředitelství silnic a dálnic ČR vlastní návrh majetkového vyrovnání, tzn. že můžete navrhnout uzavření směnné smlouvy, popř. můžete přímo předložit návrh této smlouvy (což však není v počátku kontraktace samozřejmě zapotřebí).
Směna státního majetku za jiný majetek je českým právním řádem připuštěna, počítá s ní výslovně např. § 22/1 zákona o majetku České republiky.
S ohledem na skutečnost, že jedním ze směňovaných pozemků má být dle Vaší představy pozemek v majetku státu, bude zapotřebí nechat vypracovat znalecké posudky na ocenění obou směňovaných pozemků. Nepominutelnou roli bude v této souvislosti hrát i okolnost, jaké organizační složce státu či státní organizaci svědčí právo hospodaření k předmětnému pozemku.
Z důvodů shora uvedených se připravte na poměrně zdlouhavé vyjednávání, neboť jakákoli dispozice se státním nemovitým majetkem s sebou přináší mnoho administrativních povinností.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 219/2000 Sb. , o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.