Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme majitelé pozemku a nemovitosti, sousedícího se stavbou, jejíž stavební povolení bylo zrušeno z důvodu porušování stavebního a správního řádu (neproběhlo ÚŘ, nebyli vymezeni účastníci řízení, stavební řízení ani stavební povolení nebylo vyvěšeno na úřední desce, velikost stavby ve SP neodpovídala realizaci stavby - byla dvojnásobná).

Investor stavbu přes protesty majitelů sousedících pozemků dokončil a na stavbu čerpal dotaci, přestože si byl vědom, že porušuje právní předpisy, normy i vyhlášku o odstupu mezi stavbami na pozemních komunikacích. V kolaudačním souhlasu je uvedeno jiné stavební povolení, než které se na stavbu vztahovalo. Je možné po 2 letech udělat opravu nesprávnosti na již zrušené stavební povolení? Nyní probíhá druhé obnovené stavební řízení. Jak lze nahlížet na čerpání dotace, jestliže stavební úřad a investor vědomě porušovali právní předpisy při projednávání stavby a stavba je nyní nelegální, je to v souladu
s legislativou na čerpání dotací nebo se jedná o neoprávněné čerpání dotace nebo o pokus o dotační podvod? Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že stavebník je povinen provádět stavbu v souladu s jejím povolením vydaným podle stavebního zákona.
Zrušení původního stavebního povolení nebrání tomu, aby bylo vydáno nové stavební povolení.
Stavební úřad je povinen před vydáním kolaudačního souhlasu přezkoumat, zda stavba byla provedena v souladu s rozhodnutím o umístění nebo jiným úkonem nahrazujícím územní rozhodnutí a povolením stavby a dokumentací, nebo ověřenou projektovou dokumentací, v souladu se stanovisky nebo závaznými stanovisky, popřípadě rozhodnutími dotčených orgánů, byla-li vydána podle zvláštních právních předpisů, a zda jsou dodrženy obecné požadavky na výstavbu. Dále zkoumá, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat život a veřejné zdraví, život nebo zdraví zvířat, bezpečnost anebo životní prostředí.
Pokud stavební úřad nezjistí závady, vydá do 15 dnů ode dne provedení závěrečné kontrolní prohlídky kolaudační souhlas, který je dokladem o povoleném účelu užívání stavby. Tento kolaudační souhlas lze přezkoumat v přezkumném řízení (podle správního řádu – ust. § 94 a násl. správního řádu), které lze zahájit do 1 roku ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků. Rozhodnutí ve věci v přezkumném řízení v prvním stupni nelze vydat po uplynutí 15 měsíců ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků. Ve Vaší situaci již vypršela lhůta pro zahájení přezkumného řízení.
V případě ovšem, že stavební úřad zjistí nedostatky, není oprávněn vydat kolaudační souhlas.
Co se týká otázky dotací, zde nelze paušalizovat, jelikož dotace se odlišují (v mnoha bodech) podle jejich poskytovatele a schváleného dotačního programu, kdy je do značné míry umožněno orgánu, který dotaci zastřešuje, činit kroky a úkony podle konkrétních okolností.
Dotačního podvodu dle trestního zákoníku se může dopustit ten, kdo v žádosti o poskytnutí dotace uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí. Dále také ten, kdo použije, v nikoli malém rozsahu (nejméně 25.000,- Kč), prostředky získané účelovou dotací na jiný než určený účel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.