Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kolik může katastrální úřad proměřit na pozemku o výměře 26 583 m² a 14 448 m², a pokud je proměřena větší výměra než je povoleno zákonem, jak se to pak řeší? Co dostává majitel pozemku za kompenzaci? Kdo mu tuto ztrátu uhradí? Čím by se měl řídit katastrální úřad při obnově katastrálního operátu – překreslování map do digitální verze?

Zda výměrou pozemku, nebo zakreslením hranic? Tím myslím, zda by měl být pro katastrální úřad směrodatná výměra pozemku. Mám pozemek, který prošel obnovou katastrálního operátu. Po obnově byla velikost pozemku mnohem menší než původně, a to nad zákonem stanovenou mezní odchylku. Poté, co jsem se několikrát odvolal, jsem se sešel s ředitelem katastrálního úřadu. Ten mi řekl, že výměry byly zakreslovány do map v 18. století a pracovníci katastrálního úřadu při překreslování map do počítače pouze přeměřují hranice pozemku na těchto mapách a údajně se nemůžou řídit velikostí pozemku, která byla dříve zapsána. Myslím si, ale že během dvou století mohlo dojít při překreslování map k přesunutí hranic pozemku na mapě nové, ačkoliv byla výměra zapisována. Děkuji, Julie

ODPOVĚĎ:
V první řadě se pokusím vyvrátit jeden vcelku zásadní omyl, který se v souvislosti s vlastnictvím nemovitostí a obnovami katastrálních operátů často objevuje: Předmětem vlastnického práva mohou být dle § 118/1 a § 119 Občanského zákoníku rovněž pozemky, pojem pozemek však rozhodně nelze zaměňovat s pojmem parcela.
Dle § 27 písm. a) katastrálního zákona se pozemkem rozumí část zemského povrchu oddělená od sousedních částí hranicí územní správní jednotky nebo hranicí katastrálního území, hranicí vlastnickou, hranicí držby, hranicí rozsahu zástavního práva, hranicí druhů pozemků, popř. rozhraním způsobu využití pozemků. Dle písm. b) se naopak pojmem parcela dle katastrálního zákona chápe pozemek, který je geometricky a polohově určen, zobrazen v katastrální mapě a označen parcelním číslem, přičemž výměrou parcely je vyjádření plošného obsahu průmětu pozemku do zobrazovací roviny v plošných metrických jednotkách; velikost výměry vyplývá z geometrického určení pozemku a zaokrouhluje se na celé čtvereční metry. Výměra parcely je evidována s přesností danou metodami, kterými byla zjištěna; jejím zpřesněním nejsou dotčeny právní vztahy k pozemku (§ 27 písm. g) katastrálního zákona).
Dle § 13/1 katastrálního zákona je obnovou katastrálního operátu vyhotovení nového souboru geodetických informací ve formě grafického počítačového souboru a nového souboru popisných informací katastrálního operátu, přičemž obnovu katastrálního operátu je možné provést a/ novým mapováním, b/ přepracováním souboru geodetických informací nebo c/ na podkladě výsledků pozemkových úprav.
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, jakým konkrétním způsobem byla obnova katastrálního operátu provedena; jednalo-li se však pouze o zpřesnění výměry parcely, nebyla Vaše vlastnická práva k pozemku nijak dotčena. Je nutné si uvědomit, že zpřesněním evidované výměry parcely (na základě kvalitativně vyšších měřících metod) dochází pouze k „přepočítání“ výměry parcely, přičemž skutečné hranice pozemku v terénu zůstávají beze změny. Pokud tedy ve Vašem případě došlo pouze ke zpřesnění údaje o výměře parcely, zůstáváte i nadále vlastníkem naprosto stejné části zemského povrchu (tj. pozemku). Vaše vlastnické právo se totiž neváže na počet čtverečních metrů parcely (evidovaných v katastru nemovitostí), ale na ohraničený výsek zemského povrchu (přestože dle současné praxe jsou, poněkud nešťastně, rovněž pozemky oceňovány dle své výměry). Vaše vlastnické právo k pozemku tak nebylo nijak dotčeno ani v případě, že došlo ke změně údajů o výměře parcely nad stanovenou mezní odchylku dle § 29 katastrální vyhlášky (ve spojení s body 14.9 a 14.10 přílohy katastrální vyhlášky).
Nemožnost jakéhokoli ovlivnění vlastnických práv k pozemkům provedenými obnovami katastrálního operátu je výslovně zakotvena i v §5/7 katastrálního zákona.
Dle znění dotazu nepředpokládám, že ve Vašem případě došlo rovněž k tzv. zjišťování průběhu hranic pozemků (§ 14 katastrálního zákona). Zcela na okraj proto pouze připomínám, že v takových případech je důležité, zda vlastník předmětného pozemku podpisem protokolu stvrdil svůj souhlas s průběhem a označením vlastnických hranic v terénu (§ 14/5 katastrálního zákona) či zda výsledek zjišťování průběhu hranic u katastrálního úřadu rozporoval (§ 14/6 katastrálního zákona).
V současné chvíli můžete u katastrálního úřadu iniciovat opravu chyb dle § 8/1 písm. a) katastrálního zákona. Opravu na základě Vašeho návrhu provede katastrální úřad do 30 (popř. do 60) dnů od jeho doručení. Oznámení o provedené opravě nebo o tom, že oprava nebyla provedena, protože se nejedná o chybu, je katastrální úřad povinen Vám následně doručit (§ 8/4 katastrálního zákona). Pokud byste s tímto oznámením nesouhlasila, můžete to sdělit do 30 dnů od jeho doručení katastrálnímu úřadu. V takovém případě vydá katastrální úřad rozhodnutí ve věci proti kterému můžete podat odvolání k místně příslušnému zeměměřickému a katastrálnímu inspektorátu (§ 8/5 katastrálního zákona).
Z Vašeho dotazu rovněž nevyplývá, zda jste proti obnovenému katastrálnímu operátu podala námitky dle § 16 katastrálního zákona. V této souvislosti je důležité, zda jste byla příslušnou obcí (resp. katastrálním úřadem) řádně informována o tzv. vyložení obnoveného katastrálního operátu (§ 16/2 katastrálního zákona), popř. zda byly Vámi podané námitky řádně vyřízeny (dle § 16/4 katastrálního zákona je proti rozhodnutí katastrálního úřadu o námitkách opět možné podat odvolání k místně příslušnému zeměměřickému a katastrálnímu inspektorátu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.