Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem voják z povolání. V roce 1992 jsem ukončil civilní gymnázium, rok jsem byl zaměstnán. V letech 1993 až 1998 jsem vystudoval Vojenskou akademii v Brně. Zajímá mě, zda tato doba studia vojenské vysoké školy se započítává do doby pro přiznání výsluhy po ukončení služebního poměru. První rok studia byl brán jako náhradní vojenská služba, další 4 roky jsem byl "voják v další službě". Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Dle § 143/1 zákona o vojácích z povolání se za dobu trvání služebního poměru (rozhodnou pro nárok na výsluhový příspěvek, odbytné a odchodné a jejich výši) považuje doba trvání činné služby vojáka, s výjimkou doby trvání základní a náhradní vojenské služby.
Neboť jste vojenskou službu nastoupil ještě před účinností současného zákona o vojácích z povolání (tedy před 1. 12. 1999), je nutné zohlednit rovněž jeho § 165/6, dle něhož se vojákům do doby trvání služebního poměru rozhodné pro přiznání výsluhových náležitostí do dne účinnosti tohoto zákona započítávají doby služby v rozsahu, v jakém jim byly započteny podle dosavadních předpisů (jde-li pak o nárok na odbytné, započítává se doba trvání služebního poměru stejným způsobem jako pro nárok na odchodné).
Přestože dle § 20/2 písm. c) branného zákona (zák. č. 92/1949 Sb.) zahrnovala vojenská činná služba i tzv. další službu (§ 37 branného zákona č. 92/1949 Sb.), přičemž však do této kategorie řadila rovněž základní službu, náhradní službu, službu vojáků z povolání, službu vojáků ve výslužbě, povolaných přechodně k činné službě, vojenská cvičení a mimořádnou službu, je nutné přihlédnout rovněž k § 25 branného zákona č. 92/1949 Sb. , dle něhož ve služebním poměru (nikoli tedy ve vojenské činné službě) vykonávají vojenskou službu jako své povolání pouze vojáci z povolání (§ 24/1 zákona č. 76/1959 Sb.), tzn. vojáci, kteří vykonávají vojenskou službu jako své povolání ve služebním poměru, do něhož byli přijati na vlastní žádost po vykonání základní (náhradní) služby.
Podstatnou informací je ve Vašem případě dále charakter Vámi absolvované další služby, tzn. do jaké kategorie další služby dle § 37/2 zákona č. 92/1949 Sb. jste byl zařazen, tzn. a/ zda ve Vašem případě představovala další služba pokračování základní (náhradní) služby či b/ zda jste při nástupu další služby již vstoupil do služebního poměru a stal se vojákem z povolání.
S přihlédnutím ke shora uvedenému a k § 164/1 a § 5/4 zákona o vojácích z povolání a k § 33a/3 zákona č. 76/1959 Sb. tak lze shrnout, že do doby rozhodné pro výpočet výše tzv. výsluh by se ve Vašem případě neměla započítávat doba výkonu náhradní vojenské služby, doba další vojenské služby se pak do rozhodné doby započítá pouze v případě, že jste v tomto období již vstoupil do služebního poměru a stal se vojákem z povolání (případ ad b/ dle předchozího odstavce).
K této problematice lze částečně využít rovněž závěry rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 19. 1. 2011, č. j. 3 Ads 161/2010-73.
Pro ověření těchto skutečností Vám nicméně doporučuji kontaktovat též Vojenský úřad sociálního zabezpečení:
http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=12312

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.