Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem praprasynovec pana Antonína Červeného, který vlastnil známý hotel "U zlatého kola" v Písku na náměstí (http://tinyurl.com/zlate-kolo-1, http://tinyurl.com/zlate-kolo-2, http://tinyurl.com/zlate-kolo-3). Předpokládám, že praprastrýce stihnul s hotelem stejný osud v 1948 nebo později jako ostatní, on sám zůstal bezdětný.

Problém je ten, že budova jako taková již nestojí od roku 1965/1966, kdy byla postavena na jejím místě prodejna pletařského průmyslu závodu Jitex. Mám z pozůstalosti "jako důkaz" jenom pohlednici hotelu a samozřejmě rodinné historky, jak můj děda jezdil jako malý kluk k panu Červenému na prázdniny.
1.) Je možné na výše popsanou situaci použít restituční nárok anebo jinou právní normu?
2.) V případě kladné odpovědi 1.), jaké dokumenty jakým úřadům (příp. v jaké lhůtě) je zapotřebí dodat?
Děkuji, Antonín

ODPOVĚĎ:
V této souvislosti by bylo v první řadě zapotřebí ověřit, jaký majetkoprávní osud stihl předmětný hotel po roce 1948 (tzn. zda byl tento hotel znárodněn, zda byl Váš praprastrýc donucen tento hotel prodat apod.). V tomto ohledu se samozřejmě nelze spokojit se spekulacemi, resp. předpoklady.
Problematický je v kontextu Vašeho dotazu okruh oprávněných osob, který je v § 1 a § 3/1 a 2 zákona o zmírnění následků některých majetkových křivd vymezen následovně:
- tento zákon se vztahuje na následky majetkových křivd způsobených fyzickým a soukromým právnickým osobám odnětím vlastnického práva k nemovitým, popřípadě movitým věcem podle vládního nařízení č. 15/1959 Sb. , o opatřeních týkajících se některých věcí užívaných organizacemi socialistického sektoru, podle zákona č. 71/1959 Sb. , o opatřeních týkajících se některého soukromého domovního majetku, a znárodněním zestátněním na základě výměrů některých odvětvových ministerstev, vydaných po roce 1955 a odvolávajících se na znárodňovací předpisy z roku 1948; za odnětí vlastnického práva ve smyslu tohoto zákona se považuje i přechod vlastnického práva na základě kupní smlouvy podle § 4 odst. 1 a 2 vládního nařízení č. 15/1959 Sb. ;
- zemřel-li vlastník nebo byl-li prohlášen za mrtvého, vydá se odňatá věc dalším oprávněným osobám v tomto pořadí:
a/ dědic ze závěti, dožil-li se dne účinnosti tohoto zákona;
- b/ děti vlastníka a jeho manžel, který žije ke dni účinnosti tohoto zákona; není-li některé z dětí vlastníka v den účinnosti tohoto zákona naživu, jsou na jeho místě oprávněnými osobami jeho děti, a není-li naživu některé z nich, jeho potomci;
- c/ rodiče vlastníka, nejsou-li naživu osoby uvedené pod písmenem b), kteří se dožili dne smrti vlastníka;
d/ sourozenci, kteří žijí ke dni účinnosti tohoto zákona. V případě, že některý ze sourozenců ke dni účinnosti tohoto zákona nežije, jsou oprávněnými osobami na jeho místě jeho žijící děti;
- nejsou-li osoby uvedené v druhé odrážce, vydá se odňatá věc dědici vlastníka, a není-li naživu, jeho žijícím dětem.
Pro úspěšné uplatnění práva na vrácení věci bylo dále nutné dodržet lhůtu dle § 19 zákona o zmírnění následků některých majetkových křivd, která, jak předpokládám, ve Vašem případě již uplynula.
V tomto ohledu můžete pro získání dalších informací kontaktovat Ministerstvo financí ČR:
http://www.mfcr.cz/
Obdobným způsobem jsou vymezeny rovněž oprávněné osoby v rámci restitucí půdy a jiného zemědělského majetku. Dle § 4 zákona o půdě je okruh oprávněných osob vymezen následovně:
- oprávněnou osobou je státní občan České a Slovenské Federativní Republiky, jehož půda, budovy a stavby, patřící k původní zemědělské usedlosti, přešly na stát nebo na jiné právnické osoby v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 způsobem uvedeným v § 6/1 tohoto zákona;
zemřela-li osoba, jejíž nemovitost přešla v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 do vlastnictví státu nebo jiné právnické osoby, jsou oprávněnými osobami, pokud jsou státními občany České a Slovenské Federativní Republiky, fyzické osoby v tomto pořadí:
a/ dědic ze závěti, jež byla předložena při dědickém řízení, který nabyl celé dědictví,
b/ dědic ze závěti, který nabyl vlastnictví, avšak pouze v míře odpovídající jeho dědickému podílu; to neplatí, jestliže dědici podle závěti připadly jen jednotlivé věci nebo práva; byl-li dědic závětí ustanoven jen k určité části nemovitosti, na kterou se vztahuje povinnost vydání, je oprávněn pouze k této části nemovitosti,
c/ děti a manžel osoby uvedené v prvé odrážce, všichni rovným dílem;
d/ rodiče osoby uvedené v prvé odrážce,
e/ sourozenci osoby uvedené v prvé odrážce, a zemřel-li některý z nich, jsou na jeho místě oprávněnými jeho děti a jeho manžel.
Pro získání konkrétních informací, týkajících se restituce půdy nebo jiného zemědělského majetku, lze kontaktovat Státní pozemkový úřad:
http://www.spucr.cz/
(na který se můžete zkusit obrátit rovněž ve věci předmětného hotelu).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 403/1990 Sb. , o zmírnění následků některých majetkových křivd
zákon č. 229/1991 Sb. , o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.