Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Spravuji jmění nezletilého syna a potřebuji souhlas, když vkládám peníze nebo požaduji výběr u několika finančních institucí. Vždy, když je nařízeno soudní řízení ustanoví pro řízení opatrovníka městský úřad, který má se mnou provést šetření. Problém mám v tom, že se ptají na můj majetek - byty, finance, s kým žiju apod.

Mě to strašně vadí, jelikož já zhodnocují peníze syna, jsem jeho matka a ne zloděj a nechápu tuhle souvislost, můj majetek a vklad na zhodnocení financí apod. Navíc tyto věci jako příjem měsíční apod. je součástí rozsudku a v bankách si to kopírují apod. opravdu mi to nepřijde důstojné. Mohu něco s tím dělat? Mají na to opravdu nárok. Co se stane, když odmítnu toto sdělovat? Je to strašně ponižující. Děkuji Renata.

ODPOVĚĎ:
Opatrovník odpovídá za řádné plnění své funkce, ochranu zájmů dítěte a v souvislosti se správou jmění dítěte také za účelné nakládání s příjmy a majetkem dítěte. Dále také opatrovník podává zprávy o výkonu své funkce.
Za tímto účelem potřebuje opatrovník znát relevantní údaje, které se týkají jak jmění dítěte, tak i jeho životních podmínek apod. Pokud dítě žije ve společné domácnosti s rodiči/rodičem, jsou podstatné právě i informace o rodiči, jeho příjmech, majetku, dluzích. V určitých situacích totiž mohou rodiče použít majetek dítěte pro sebe či nezletilého sourozence.
Samozřejmě požadování informací po rodičích má své limity. Vždy se musí jednat pouze o takové informace, které jsou potřebné pro řádným výkon funkce opatrovníka a řádnou správu jmění dítěte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.