Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze v létě obout osobní vozidlo do 3,5t zimními pneumatikami pouze na jedné z náprav, nebo musí být roční typ pneumatik všech 4 kol ve shodě? Tedy jen všechny 4 letní, nebo všechny 4 zimní? Platí při užití zimních pneumatik v letních měsících minimální přípustná hloubka dezénu 1,6 mm, nebo 4 mm? Děkuji, Damián

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že je možné mít na jedné z náprav zimní pneumatiky a na druhé letní (pokud dodržíte další požadavky kladené na pneumatiky a jejich instalaci do vozidla – vyvážení apod.).
Je zakázáno mít na totožné nápravě pneumatiky různého rozměru (ust. § 40 odst. 2 písm. f) vyhlášky č. 341/2014 Sb.).
Zimní pneumatiky musíte mít nasazeny od 1.11 do 31.3., pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, přičemž musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm.
V době od 1.4. do 31.10 je možné mít nasazené pneumatiky (zimní či letní), které musí mít hloubku dezénu min. 1,6 mm (bez ohledu na druh pneumatiky).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.